Росія безпрецедентно швидко нарощує державний борг - німецькі ЗМІ

Росія безпрецедентно швидко нарощує державний борг - німецькі ЗМІ
sostav.ru

Кошти одного з двох державних фондів вже в наступному році повинні бути повністю витрачені

Економічна криза в Росії дедалі посилюється, пише німецьке видання Die Welt.

«З падінням цін на нафту надходження від життєво важливого експорту нафти і газу Росії впали за останні два роки. Ціна на нафту становить менше 60% від колишнього рівня. Масивне знецінення рубля було лише частково пом'якшено кон'юнктурними наслідками в країні. Оскільки доступ до міжнародного ринку капіталу зменшився через західні санкції, країна зависла в рецесії. Брак грошей відчувається всюди», - пише видання.

Die Welt підкреслює - у цьому положенні Росія надає руху всі механізми, щоб подолати фінансові труднощі. Кошти одного з двох державних фондів за пропозицією міністерства фінансів вже в наступному році повинні бути повністю витрачені. Другий фонд, що покриває пенсійні потреби, запасів якого має вистачити до 2019 року, повинен тепер зі своїми майже одинадцятьма мільярдами євро теж бути розкритий. Ця пропозиція поки що не схвалена урядом, проте швидкість зменшення резервів змушує бути готовим до всього. «Хоча в зв'язку з великими державними витратами було вже давно ясно, що один з фондів скоро буде витрачений. Це положення вже включено в нинішні плани міністерства. Це свідчить про те, що не вдалося ні домогтися економії коштів, ні знайти нових джерел доходів», - пише видання.

«Навіть в такій авторитарній державі, як Росія, це робити нелегко, хоча Кремль за допомогою своїх ЗМІ дає розфарбовану до невпізнання картину дійсності. Але Путін долає труднощі, отримуючи політичну монополію розподілом добробуту і різними грошовими асигнуваннями, що є його товарним знаком. І тепер нестача грошей вносить сум'яття в його плани. У зв'язку з прийдешніми в вересні парламентськими виборами і президентськими виборами в 2018 році доведеться вдаватись до непопулярних заходів - підвищення податків або скорочення витрат», - йдеться у статті.

В стінах міністерств і Кремля йде боротьба за майбутній курс. Правда, уряд вже схвалив план: витрати в наступні три роки будуть заморожені. Вимога до державних підприємств відраховувати 50% прибутку в формі дивідендів саботується як в адміністрації, так і економіці. Заплановане вилучення всіх коштів з державних фондів теж викликає опір в міністерстві економічного розвитку, стверджує Die Welt.

Деякі представники істеблішменту стурбовані тим, що бюджетні проблеми доведеться вирішувати наступним поколінням. Навіть міністр економічного розвитку Олексій Улюкаєв попереджав, що не можна залишати в біді наступників, оскільки криза може зруйнувати систему обов'язкового пенсійного забезпечення. «Росія має перспективу запаморочливо високого державного боргу», - резюмує видання.

Як повідомлялось, російський історик, третій номер списку опозиційної партії ПАРНАС на вибори до Державної думи РФ Андрій Зубов вважає, що з кожним місяцем в Росії все більш реальною стає можливість соціального вибуху.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: