Російська антимонопольна служба оштрафувала Google майже на півмільярда рублів

Російська антимонопольна служба оштрафувала Google майже на півмільярда рублів
Фото з відкритих джерел

Рішення на користь конкурентів Google збирається оскаржити

Федеральна антимонопольна служба РФ оштрафувала Google і його дочірню компанію Google Ireland у справі про порушення конкуренції на 438 млн 67 тис. 400 рублів. Про це повідомляє прес-служба відомства.

Зазначається, що 18 вересня 2015 ФАС Росії визнала Google (Google Inc. і Google Ireland Limited) такими, що порушили частину 1 статті 10 ФЗ «Про захист конкуренції» (зловживання домінуючим становищем). «У ході розгляду справи Комісія ФАС Росії встановила, що порушення Google проявилися в наданні контрагентам - виробникам мобільних пристроїв - для передустановки на мобільні пристрої, призначені для введення в обіг на території Російської Федерації, під управлінням операційної системи Android (мобільні пристрої), магазину додатків Google Play за умов, що включають в себе обов'язкову попередню передустановку додатків Google, а також його пошукової системи і їх обов'язкового розміщення на пріоритетних позиціях на домашній сторінці у пристрої», - йдеться в повідомленні.

Також додається, що дії Google в результаті забороняли клієнтам встановлювати програми сторонніх розробників. «Ми впевнені, що виконання припису забезпечить можливість для розвитку конкуренції на ринку мобільного ПЗ в Росії, що сприятливо позначиться на наших споживачах. Закону про захист конкуренції необхідно дотримуватися всім компаніям, продукція яких поставляється на територію Російської Федерації – і транснаціональним корпораціям в тому числі», - зазначила начальник Управління регулювання зв'язку та інформаційних технологій ФАС Росії Олена Заева.

Нагадаємо, справу відкрили в лютому минулого року за скаргою компанії «Яндекс», головного конкурента Google в Росії. Представники «Яндексу» заявляли, що ряд виробників мобільних пристроїв (наприклад, Explay і Fly) відмовилися від передустановки мобільних додатків, пославшись на контрактні обмеження з боку Google.

У вересні 2015 року ФАС визнала Google і її ірландську дочірню компанію Google Ireland винною в тому, що вони забороняють виробникам мобільних пристроїв, що працюють на операційній системі Android, що належить Google, і встановлюють Google Play, встановлювати на пристрої додатки конкурента. У приписі антимонопольна служба РФ зобов'язала Google змінити договори з виробниками мобільних пристроїв, в тому числі вже укладені, і прибрати звідти заборону на установки додатків конкурентів і пункти, які зобов'язують виробників встановлювати разом з Google Play програми, продукти і сервіси з пакету Google Mobile Services (додатки Play Store, Google Maps, Gmail, Drive, YouTube, Hangouts і Chrome), розміщувати іконки цих додатків на першому екрані мобільного пристрою, а також встановлювати за замовчуванням пошук Google.

Але на початку червня поточного року заступник голови ФАС Олександр Голомолзін заявив, що служба веде з Google переговори про укладення мирової угоди. Представник «Яндексу» говорив тоді журналістам, що головною метою для компанії є «відновлення конкурентної ситуації на ринку й усунення наслідків тих порушень, які були встановлені ФАС і підтверджені судом». Представник «Яндексу» зазначав, що якщо Google добровільно виконає ключові вимоги основного рішення ФАС внаслідок укладення мирової угоди, компанію це також влаштує.

Рішення на користь конкурентів Google намагався оскаржити в Арбітражному суді Москви. Але в березні суд відхилив відповідний позов. Google продовжує оскаржувати це рішення. Наступне засідання має відбутися 16 серпня.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: