Російський політтехнолог: Звільнення Савченко - спроба Путіна задобрити Захід

Російський політтехнолог: Звільнення Савченко - спроба Путіна задобрити Захід
РИА «Новости»

При найбільш сприятливому розвитку подій цей хід повинен був поліпшити ситуацію з санкціями

Звільнення Надії Савченко не було обміном полоненими між двома країнами. Таку думку висловив Станіслав Белковський, російський політтехнолог і публіцист, в інтерв’ю виданню The American Interest.

«Найімовірніше, сталося те, що під час телефонних переговорів «нормандської четвірки» (23 травня) - переговорів з президентом Франції Франсуа Олландом і канцлером Німеччини Ангелою Меркель - Володимир Путін усвідомив, що, щоб не зіткнутися з подальшим посиленням санкцій, йому як мінімум потрібно звільнити Савченко», – зазначив він.

На думку Белковського, ані доля Савченко, ані долі двох агентів Головного розвідувального управління ніколи не турбували Путіна. «Йому просто потрібно було зробити наступний крок в рамках його довгострокової «Операції «нав'яжемо Заходу любов», і цей крок потрібно було зробити до саміту Великої сімки в Японії, а не після», - уточнив політтехнолог.

Белковський пояснив, що кінцева мета президента Росії - змусити Захід серцево прийняти його як рівного і почати обговорювати з ним долю світу. Таким чином, звільнення Савченко - це як мінімум спроба не погіршити ситуацію з санкціями. При найбільш сприятливому розвитку подій цей хід повинен був поліпшити ситуацію з санкціями, наприклад, повернути найбільшим російським державними корпораціям доступ до іноземних капіталів.

Політтехнолог переконаний, що Путін готується до саміту Євросоюзу, який відбудеться в кінці червня і на якому буде обговорюватися можливість продовження або зняття санкцій з РФ.

«Програма червневого саміту розробляється на саміті Великої сімки, тому Савченко необхідно було звільнити до початку зустрічі на острові Ісе-Сіма. Варто відзначити, що 26 травня (день звільнення Савченко і перший день саміту)Москву вперше похвалили за виконання умов Мінського угоди, що з дипломатичної мови можна перевести так: «Це вам за звільнення Савченко», - зазначив експерт.

Нагадаємо, 25 травня Савченко була звільнена з російського полону і повернулася до України. У Верховній Раді вона може очолити Тимчасову слідчу комісію з питань перевірки закупівель для Збройних Сил. Таку пропозицію внесла Тимошенко.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: