Розведення сторін на Донбасі: йдуть дискусії щодо ще чотирьох зон

Розведення сторін на Донбасі: йдуть дискусії щодо ще чотирьох зон

За словами Туки досі не вдалося припинити вогонь, але треба знову і знову намагатися домовитися

У Мінську йдуть дискусії щодо ще чотирьох зон розведення сторін на Донбасі. Про це повідомив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Георгій Тука в ефірі телеканалу «112 Україна».

«Всі розуміють, що перший крок до миру – це припинення вогню. І тут жодних дискусій ні в кого немає. В той же час всі розуміють, що зараз вести мову про розведення сторін вздовж всієї лінії розмежування, це практично нереально. З багатьох причин. Тому була запропонована ідея Step by Step. Це не наша вигадка. Такими шляхами відбувалося вирішення конфліктних ситуацій в багатьох випадках за останні 20 років. Ми запропонували спочатку на розгляд 12 таких репорних точок. Потім мінська група обмежилася 7. Зараз затверджені 3, 4 ще в дискусії», - сказав Тука.

Він також висловив розчарування у зв'язку з тим, що досі не вдалося досягти «режиму тиші» в обраних для розведення сторін населених пунктах. Але він не бачить іншого шляху, ніж намагатися домовитися знову і знову.

Як відомо, 21 вересня у Мінську було підписано рамкову угоду про розведення сил і засобів на Донбасі. Згідно з нею, СММ ОБСЄ здійснює на постійній основі моніторинг та верифікацію «процесу розведення сил і засобів на узгоджених ділянках» площею не менше 2 на 2 кв. км – у районі населених пунктів Золоте, Петровське та Станиця Луганська. Розведення має початися тільки після того, як СММ ОБСЄ верифікує дотримання режиму повного припинення вогню протягом семи діб для кожної з конкретних ділянок, а сам процес не повинен перевищувати 30 діб. Дію угоди може бути поширено й на інші ділянки фронту, однак їх буде визначено в результаті подальших консультацій.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: