СБУ розкрила схему, за якою штучно завищувалися ціни на електроенергію

СБУ розкрила схему, за якою штучно завищувалися ціни на електроенергію
ТЕС

Співробітники СБУ встановили, що протягом декількох років в тарифах закладалися витрати компаній на реконструкцію та модернізацію енергоблоків ТЕС, але роботи ці не виконувалися в повному обсязі

Служба безпеки України спільно з Національною комісією, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), виявила та припинила випадки неефективного використання коштів, які були закладені в тарифі на електроенергію і мали бути використані енергокомпаніями для модернізації теплоелектростанцій.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила прес-служба СБУ.

«Співробітники СБУ спільно з НКРЕКП припинили механізм неефективного використання коштів енергогенеруючими компаніями, що, зокрема, призвело до штучного зростання тарифів на електроенергію – ред.) для кінцевих споживачів», - наголошується в повідомленні.

За інформацією прес-служби, співробітники СБУ встановили, що протягом декількох років в тарифах закладалися витрати компаній на реконструкцію та модернізацію енергоблоків ТЕС, але, перевіривши як виконуються ці інвестиційні зобов'язання, правоохоронці встановили невиконання значних обсягів задекларованих робіт більшістю гравців ринку.

«В результаті, постійно знижувалася ефективність роботи ТЕС, що давало менеджменту підстави лобіювати необґрунтоване підвищення тарифів», - заявили в прес-службі.

Також СБУ зафіксувала факти надання деякими компаніями документації про нібито виконану модернізацію на об'єктах, що перебувають на тимчасово окупованих територіях.

«Зараз спецслужба перевіряє інформацію про можливе використання цих грошей на потреби незаконних збройних формувань бойовиків», - йдеться в повідомленні.

Наголошується, що СБУ поінформувала НКРЕКП про виявлені факти невиконання робіт з модернізації електростанцій. За результатами відповідної перевірки Нацкомісія прийняла рішення про повернення теплогенеруючими компаніями коштів на загальну суму 2,9 млрд грн, що дозволило запобігти подальшому зростанню тарифів.

За період з 21 по 28 лютого 2017 року, порівняно з 21-29 лютого 2016 року, середній тариф на електроенергію, яка виробляється на ТЕС шляхом спалювання вугілля, мазуту або природного газу і відпускається в об'єднану енергосистему, зріс у два рази й досяг рекордного значення – 1,83 грн/кВт-ч. За даними держпідприємства «Енергоринок», станом на 1-10 червня 2017 року середній тариф на електроенергію від ТЕС становив 1,71 грн/кВт-год (при частки генерації електроенергії – близько 33%), тоді як тариф для атомної генерації був на рівні 48,2 коп/кВт-год (близько 55% генерації), а великих ГЕС - 48 коп/кВт-год (близько 6% в балансі виробництва електроенергії).

Теплова генерація в Україні представлена трьома основними компаніями: приватними ДТЕК, акціонером якої є олігарх Ахметов, і «Донбасенерго» та державної «Центренерго».

Читайте також статтю: Тепле прощання з Ахметовим. Хто грітиме киян наступної зими?

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: