СБУ відхилила звинувачення Москви щодо російського диверсанта Агеєва

СБУ відхилила звинувачення Москви щодо російського диверсанта Агеєва
Зустріч росіянина Віктора Агеєва з матір'ю

Служба безпеки України вважає безпідставними звинувачення МЗС РФ у порушенні норм міжнародного законодавства

Служба безпеки України відкидає всі звинувачення Міністерства зовнішніх справ Росії щодо перешкоджання зустрічі представників консульства РФ з Віктором Агеєвим. Про це повідомляє прес-центр СБУ.

«Військовослужбовець збройних сил РФ В. Агеєв був затриманий 24 червня 2017 року в районі проведення антитерористичної операції разом з іншими учасниками диверсійної групи так званої «ЛНР». Цей факт був широко висвітлений у засобах масової інформації, але тільки через два тижні після його затримання - 06.07.2017 - Генеральне консульство РФ у Харкові направило лист з проханням надати дозвіл на зустріч представників дипломатичної установи з Агеєвим. СБ України 13.07.2017 надіслало відповідь, у якій на підставі чинного законодавства України російській стороні було повідомлено, що дозвіл на проведення зустрічі з Агеєвим службовими особами Генерального консульства РФ у Харкові буде надано після проведення невідкладних слідчих (розшукових) дій, про що російську сторону буде поінформовано додатково», - інформує прес-центр СБУ.

Служба безпеки України вважає безпідставними звинувачення МЗС РФ у порушенні норм міжнародного законодавства.

«Водночас СБУ хоче нагадати російським дипломатам про їхню подібну практику дій на прикладі перешкоджання проведенню зустрічі консульських працівників МЗС України з громадянином України Олегом Сенцовим, який був незаконно затриманий представниками російських спецслужб у травні 2014 року. Незважаючи на численні ноти та запити української сторони до РФ, така зустріч відбулася лише через півтора року після його ув’язнення - у грудні 2015-го. Окремо наголосимо, що дозвіл на відвідання Олега був наданий тільки після винесення російським судом незаконного обвинувального рішення», - зазначають у СБУ.

Нагадаємо, міністерство закордонних справ Російської Федерації закликало Київ забезпечити консульський доступ до затриманого в Україні росіянина Віктора Агеєва.

МЗС РФ заявляє, що «Київ, позбавляючи Агеєва права на консульський захист, порушує Консульську конвенцію між РФ і Україною 1993 року, а також Віденську конвенцію про консульські відносини 1963 року».

Як повідомлялося, 22 липня Служба безпеки України організувала зустріч російського військовослужбовця Віктора Агеєва, затриманого на Донбасі, з його матір'ю. Зустріч тривала близько години, мати передала сину речі й цукерки. Також на зустрічі стало відомо, що до Віктора навіть не приїздив російський консул, за весь цей час, що він знаходиться в СІЗО, до нього приїжджав тільки Червоний Хрест.

Також стало відомо, що найближчим часом Україна передасть в Міжнародний суд ООН чергові докази про спроби РФ дестабілізувати ситуацію в Україні, зокрема інформацію про ДРГ, до складу якої входив контрактник ЗС РФ Віктор Агеєв, затриманий на Донбасі.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: