Сейм Польщі визнав Волинську трагедію геноцидом

Сейм Польщі визнав Волинську трагедію геноцидом

11 липня оголошується Національним днем пам'яті жертв геноциду

Сейм Польщі проголосував за постанову, якою визнав події, що розгорнулися на Волині у 1943-45 роках, «геноцидом, скоєним українськими націоналістами проти жителів II Речі Посполитої». Про це повідомляє прес-служба сейму Польської республіки.

11 липня оголошується Національним днем пам'яті жертв геноциду. Як повідомляє ВВС, за цей документ проголосували 432 депутати Сейму, кнопку «проти» ніхто не натиснув.

Єдиною поправкою, яку внесли польські депутати під час обговорення проекту постанови, стало вилучення з документа слова «братовбивчі» для опису злочинів, скоєних на Волині.

Раніше ряд українських експертів і політиків заявляв, що ухвалення Сеймом постанови в такій редакції може призвести до погіршення стосунків між Україною і Польщею.

Зазначимо, Волинська трагедія – обопільні етнічні чистки українського і польського населення, які здійснювалися Українською повстанською армією (УПА) та польською Армією Крайовою за участю польських батальйонів шуцманшафту і радянських партизанів у 1943-1944 роках, під час Другої світової війни, на Волині, Галичині, Холмщині, Підляшші, Надсянні, Лемківщині.

Кількість жертв тих трагічних подій, яку називають дослідники, сильно варіюється. За польськими підрахунками, під час цієї трагедії з польського боку загинуло щонайменше 35 тисяч осіб (головним чином — польські селяни), з яких 18 тисяч — із встановленими прізвищами, а з українського боку — до декількох тисяч осіб. Деякі польські історики заявляють, що насправді кількість загиблих поляків удвічі-втричі більша. Водночас кількість загиблих українців на всіх територіях українсько-польського конфлікту, включаючи Волинь, за деякими підрахунками сягає 21-24 тис. осіб.

Варто зазначити, що у традиційній польській історіографії Волинська трагедія сприймається як етнічна чистка виключно польського населення; в українській — як «дія у відповідь» на насильство з боку поляків щодо українських цивільних. Дана тема значно більш досліджена з боку польських істориків, які займаються цією проблемою з часу закінчення Другої світової війни, в той час як українські історики переважно почали досліджувати цю тему після проголошення Україною незалежності.

Як повідомлялося раніше, Верховна Рада прийняла постанову про заяву з намірами Сенату і Сейму Польщі односторонньо переглянути українсько-польські домовленості щодо спільної оцінки трагічних подій на Волині.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: