Систему е-декларування запускати не можна, вона вразлива для хакерів - антикорупційне нацагентство

Систему е-декларування запускати не можна, вона вразлива для хакерів - антикорупційне нацагентство
Фото з відкритих джерел

Запуск з понеділка електронних декларацій під загрозою зриву, НАЗК проводить екстрене засідання

Запуск системи електронного декларування на нинішньому етапі, без атестату відповідності системі захисту інформації, неможливий, оскільки вона є дуже уразливою до хакерських атак.

Про це перед екстреним засіданням НАЗК в ефірі «112 Україна» заявила глава агентства Наталія Корчак.

Вона зазначила, що система розроблялася, але зараз немає гарантій для власників баз даних, що вони забезпечені від проникнення в їхні системи ззовні. 

«З моменту отримання атестату та інформація, яка поступає в систему електронного декларування, вона вже є такою, що є доказовою базою для прийняття юридично значимих рішень. Поки його немає, виникає питання, хто буде нести відповідальність за модифікацію тих даних, які будуть у систему потрапляти», - каже Корчак.

Вона зазначає, що зараз хакери зможуть легко вносити зміни в заповнені декларації.

«Запустити систему без будь-якого мінімального захисту, це означає, що на стадії заповнення декларації з персонального комп'ютера і на стадії, коли ці дані поступають у відповідну систему, будь-який хакер середньої руки зможе цю систему зламати і модифікувати дані», - каже голова НАЗК.

Як повідомлялося, НАЗК сьогодні проведе екстрене засідання у зв'язку з можливим зривом запуску електронного декларування.

Нагадаємо, вчора стало відомо, що Держспецзв'язку не надала атестат відповідності системі захисту інформації для електронного декларування. У повідомленні зазначалося, що це було непросте рішення, але система захисту інформації не відповідає нормативним документам. Крім того, Держспецзв'язку не передали акти завершення дослідної експлуатації, завершення робіт зі створення системи захисту і протокол її попередніх випробувань, що може свідчити про те, що систему не доробили.

Нещодавно президент України Петро Порошенко заявляв, що електронне декларування активів українських чиновників стартує з 15 серпня 2016 без затримки.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: