«Скіфське золото» має повернутися в Україну – рішення суду в Амстердамі

«Скіфське золото» має повернутися в Україну – рішення суду в Амстердамі
Рішення суду не означає, що скарби одразу повернуться до України

На думку суду, Україна по праву вимагала повернути своє культурне надбання

Суд Амстердама вирішив повернути скіфське золото, що експонувалося в музеї Алларда Пірсона в столицi Нiдерландiв, Україні. Про це повідомляє голландський мовник NOS.

Суд ухвалив рішення на основі конвенції ЮНЕСКО, згідно з якою витвори мистецтва має бути повернуто суверенній державі, яка надала ці витвори у тимчасову експозицію. Чотири кримських музеї – Центральний музей Тавриди, Керченський історико-культурний заповідник, Бахчисарайський історико-культурний заповідник і Національний заповідник «Херсонес Таврійський» – звернулися до суду з вимогою повернути експонати. Судді відкинули їхню вимогу, оскільки окупований Крим не є суверенною державою. На думку суду, Україна по праву вимагала повернути своє культурне надбання.

Рішення суду, однак, не означає, що скарби одразу повернуться до України. Судді вирішили, що золото залишиться у музеї Алларда Пірсона ще протягом трьох місяців – часу, відведеного на апеляцію. Ще до вердикту обидві сторони заявляли про наміри оскаржити рішення, якщо воно буде не на їхню користь.

Нагадаємо, в лютому 2014 року колекцію скіфського золота було вивезено в Амстердам для участі у виставці «Крим: золото і таємниці Чорного моря», яка проходила в Музеї Пірсона. Виставка складається з колекцій п'яти музеїв, один з яких розташований у Києві, а чотири – в Криму. Серед 500 експонатів виставки – артефакти зі скіфського золота, церемоніальний шолом, коштовне каміння і мечі стародавніх греків і скіфів. Українська сторона заявила, що золото скіфів з чотирьох кримських музеїв має повернутися до України. Росія наполягала на його поверненні до Криму, який вона анексувала в березні 2014 року.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: