Сноуден стає тягарем для Путіна - Bloomberg

Сноуден стає тягарем для Путіна - Bloomberg
Фото з відкритих джерел

В останні місяці Сноуден посилив критику російських реалій

Едвард Сноуден все більше незадоволений ситуацією в Росії, де він прожив вже більше трьох років. Президент РФ Володимир Путін колись радо прийняв співробітника фірми-підрядника АНБ через його пропагандистської цінності, але, можливо, зараз розмірковує над тим, чи варто було це робити, - пише Bloomberg View.

«Сноуден прибув до Москви в червні 2013 року. Це було майже за рік до анексії Криму, і Росія ще могла спробувати уявити себе перед ліворадикалами, які захоплюються Сноуденом, як менше зло порівняно з «великим братом» - США», - йдеться в статті.

Однак після Криму подібні твердження почали звучати безглуздо, зазначає видання. Якийсь час Сноуден, як видається, «підігравав» Путіну, зателефонувавши і задавши йому запитання під час телемарафону про спостереження за громадянами. Втім, в останні місяці Сноуден посилив критику російських реалій.

«Організатор витоку в АНБ в липні звернувся до Twitter, коли російський парламент приймав так званий «пакет Ярової» - репресивний звід законів, спрямованих на встановлення повного контролю над онлайн-комунікаціями росіян. Сноуден піддав ці законопроекти шаленій критиці», - зазначає Bloomberg View.

Три роки - достатній час, щоб зрозуміти політику Росії трохи краще, зауважує видання. У середу Сноуден прокоментував в Twitter новину про оголошення «Левада-центру», останнього з великих незалежних соціологічних інститутів, «іноземним агентом».  Сноуден тепер відкрито критикує Кремль з питань політичної важливості, таким, як його політика «щодо боротьби з тероризмом».

«Я б здивувався, якби Кремль це не дратувало, - пише автор статті. - Він робить все, що може, щоб витіснити з країни місцевих критиків або дискредитувати їх, однак продовжує тримати у себе іноземця, чия початкова вдячність, мабуть, зійшла нанівець , і який не дуже-то готовий виправдовувати Путіна за недостатністю доказів».

«Сноуден написав в Twitter, що він побоюється помсти за критику, але не припинить критикувати. Однак у Кремля не так багато можливостей для помсти, щоб не вручити моральну перемогу США», - вважає видання. Естрадіціі в США точно не буде - в березні Пєсков підтвердив, що позиція російського уряду не змінилася. «Втім, не здивуюся, якщо готується передача Сноудена іншій країні, яка надасть йому притулок. Зі своїм фанатизмом він став тягарем для Путіна, при тому, що, можливо, ніколи й не був цінністю», - пише автор статті.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: