Спроби Ердогана зблизитися з Путіним провокують НАТО, - Der Spiegel

Спроби Ердогана зблизитися з Путіним провокують НАТО, - Der Spiegel
Фото з відкритих джерел

Те, що Ердоган саме зараз робить ставку на дружбу з Путіним, можна трактувати не інакше як спробу переорієнтації Туреччини - замість Заходу Ердоган тепер поглядає на Схід

Після невдалої спроби путчу в Туреччині, щоденних арештів і звільнень із посад політичних супротивників президента Ердогана багато хто із західних дипломатів кажуть: «Те, що ще вчора здавалося неможливим, тепер стало реальністю», - пише Der Spiegel.

«Те ж саме можна сказати про зовнішню політику Туреччини: після льодовикового періоду між Анкарою і Москвою Ердоган демонстративно шукає дружби з президентом Росії Путіним», - ідеться у статті. Як стало відомо, Ердоган уже на початку серпня зустрінеться «з настільки ж закоханим у владу» Путіним у його рідному Санкт-Петербурзі.

«Те, що Ердоган саме зараз робить ставку на дружбу з Путіним, можна трактувати не інакше як спробу переорієнтації його країни - замість Заходу Ердоган тепер поглядає на Схід», - підкреслює видання  і додає, що особливо помітно це було в перші години після путчу: тієї ночі Путін став першим іноземним лідером, який висловив солідарність турецькому президенту і висловився проти путчистів.

Це зближення, йдеться далі, важливо для Ердогана, оскільки «йому потрібні добрі новини на тлі погіршення економічної ситуації в країні». Зокрема, після червневих вибачень за збитий російський бомбардувальник Путін відразу ж скасував ембарго на турецьку сільгосппродукцію. Тепер Путін і Ердоган хочуть відновити проект газопроводу «Турецький потік» і почати будівництво нової АЕС у Туреччині. Також турецький уряд сподівається на повернення російських туристів на турецькі пляжі, після чого Ердоган зміг би «продати» навіть невелике поліпшення як свій успіх», - зазначає Der Spiegel.

«При цьому турецький лідер, укладаючи такий пакт, ігнорує пов'язаний із ним збиток у зовнішній політиці. Навіть більше того, він іде йому на користь, хоча Ердоган і знає, що НАТО з великими побоюваннями стежить за переорієнтацією свого партнера по блоку, - підсумовує Гебауер . - З точки зору Ердогана, подібні провокації, навпаки, видаються йому доречними, оскільки показують, що в разі подальшого відчуження Туреччини від Заходу в нього є альтернативні партнери». Щоправда, Ердоган - і це абсолютно точно - не піде на те, щоб вийти з НАТО, - додає Der Spiegel.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: