Стало відомо, які студенти отримуватимуть стипендії у 2017 році

Стало відомо, які студенти отримуватимуть стипендії у 2017 році

Для малозабезпечених студентів умовою отримання стипендій може стати успішність, а для сиріт запроваджується віковий ценз

Кабінет міністрів усе-таки переглянув процедуру нарахування і розмір стипендій. Ініціатива належала Мінфіну, який таким чином намагався розв'язати проблему неефективного використання держкоштів. Стипендії, які анонсував Мінфін, з 1 вересня 2017 року буде розділено на дві категорії: соціальну і академічну, пише «РБК-Україна».

Під перші виплати мають попадати всі малозабезпечені студенти, а також сироти. У випадку з незаможними сім'ями, де є студенти, уряд контролював би доходи. Сироти отримували б виплати гарантовано. Проте з'явилася низка нових критеріїв, яка обмежить доступ до виплат. Для малозабезпечених студентів умовою отримання стипендій також може стати й успішність, а для сиріт запроваджується віковий ценз: якщо ти сирота, то стипендія тобі належить тільки з 18 до 23 років.

Розмір допомоги визначатиме Кабмін. Зараз обсяг стипендій, зокрема для дітей-сиріт, удвічі перевищує виплати звичайного студента-бюджетника. На студентів-сиріт ця вимога поширюватися не буде. Для отримання академічної стипендії першою і останньою вимогою стане успішність та досягнення в науковій діяльності.

На обидві стипендіальні системи уряд має намір виділити близько 3 млрд гривень. Перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти Олександр Співаковський (БПП) готовий погодитися лише з частиною пропозицій. Наприклад, щодо академічних виплат. Він вважає, що підвищена грошова допомога справді зможе мотивувати дитину до отримання високих балів.

Однак по суті порядку нарахування соціальних стипендій у депутата є зауваження. Введення вікового цензу для студента-сироти є неприйнятним. «Якщо буде 12-річна система здобуття середньої освіти, то зі школи дитина вже виходить у віці 18-19 років, а закінчити магістратуру може до 25-26 років, – пояснює він. – А якщо пішов у ПТУ, потім у коледж, а потім за скороченою програмою в університет на бакалаврат і все це безперервний процес, то до закінчення навчання студенту вже може бути до 27 років».

Раніше повідомлялось, чого чекати пенсіонерам у наступному році.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: