Створення кримськотатарської автономії не загрожує унітарності держави – експерт

Створення кримськотатарської автономії не загрожує унітарності держави – експерт

Запобіжники загрозі унітарності України прописані в міжнародному праві

Унітарності України не становить загрозу створення кримськотатарської автономії. Кримські татари хочуть реалізувати своє право на самовизначення в статусі корінного народу, що унеможливлює згідно міжнародного права порушення територіальної цілісності України. Про це наголосила експерт Інституту демократії імені Пилипа Орлика Наталя Беліцер під час прес-конференції в прес-центрі «Главкому».

За її словами, запобіжники загрозі унітарності України прописані в міжнародному праві. «Є декларація Про права корінних народів, яку ухвалила Генеральна Асамблея ООН 13 вересня 2007 року. Остання стаття цієї декларації абсолютно чітко зазначає, що при реалізації корінним народом свого права на самовизначення дії спрямовані на порушення територіальної цілісності існуючої держави , заклики до таких порушень чи будь які інші дії в цьому напрямку категорично заборонені. Тим самим підкреслено, йдеться тільки про внутрішнє самовизначення», - говорить Беліцер.

Від себе дослідниця додає, що Україні дуже пощастило, що кримські татари борються саме за статус корінного народу з такими обмеженими правами на самовизначення. «Бо не юридично, а в науковій і експертній дискусії дуже поширене поняття бездержавні нації. Це шотландці, каталонці, які мають історію, які мали свою державність, так само як кримські татари. І їх претензії на окрему власну державу, тобто на самовизначення не внутрішнє, як у випадку кримських татар, а зовнішнє більш обґрунтоване. Україні дійсно пощастило, що кримські татари націлені на реалізацію права на самовизначення в статусі корінного народу, тобто на самовизначення в межах України, що серед них не домінують проросійські настрої, як от наприклад в територіальній автономії Гагаузія Молдови», - підкреслила Беліцер.

Подивитися запис прес-конференції можна тут:



Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: