Суд залишив на волі співучасника Онищенка у «газовій справі», який вкрав мільйони, але щиро покаявся

Суд залишив на волі співучасника Онищенка у «газовій справі», який вкрав мільйони, але щиро покаявся
Суд зарахував до пом’якшуючих обставин щире каяття Жицького

Суд зарахував до пом’якшуючих обставин щире каяття Жицького, його активне сприяння слідству та добровільне відшкодування збитків

Солом’янський суд визнав винним директора ТОВ «Екселент-ЛТД» Павла Жицького в участі в злочинній групі з розкрадання держкоштів і засудив його до 3 років умовно та штрафу в 85 тис грн. Таке рішення суд прийняв 7 грудня, пише видання «Наші гроші».

В ході досудового розслідування Національного антикорупційного бюро було встановлено, що Жицький входив до злочинної групи, яку очолював нардеп Олександр Онищенко. Він через підлеглих на початку 2014 року доручив Жицькому придбати ТОВ «Екселент-ЛТД» та ТОВ «Дон-Дніпро-Траст». Останнє потрібно було перереєструвати на необізнану людину, а «Екселент-ЛТД» Жицький очолив особисто. Ця фірма була переможцем фіктивних аукціонах з продажу по заниженим цінам видобутого в рамках договорів про спільну діяльність газу ПАТ «Укргазвидобування». Потім цей газ продавався по ринковій ціні підконтрольній угруповуванню фірмі, яка реалізувала його промисловим підприємствам.  Кошти переводилися в готівку через «Дон-Дніпро-Траст».

Винагорода обвинуваченого вираховувалася відсотками від загальної суми оборудки. Так, в травні-жовтні 2014 року Жицький взяв собі 6,00 млн грн., а решту – 459,36 млн грн. передав помічнику-охоронцю Онищенка. За даними слідства, загалом збитки «Укргазвидобування» від цих оборудок склали 0,74 млрд грн.

Суд зарахував до пом’якшуючих обставин щире каяття Жицького, його активне сприяння слідству та добровільне відшкодування збитків. Обставин, які обтяжували покарання, суд не знайшов. Тому суддя виніс рішення про позбавлення Жицького волі на п’ять років без конфіскації майна. Але за укладеною угодою зі Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою суд замінив покарання Жицькому на 3 роки умовно та оштрафував його на 85 тис грн.

Як відомо, НАБУ підозрює нардепа Олександра Онищенка в створенні злочинної організації, діяльність якої завдала шкоди «Укргазвидобування» на суму близько 3 млрд грн. Влітку Рада зняла депутатську недоторканість з Онищенка, тепер він переховується в Лондоні.

Водночас «газова справа» - не єдиний скандал, фігурантом якого став Онищенко. У вівторок, 6 грудня, у ЗМІ з'явився запис, зроблений нардепом Олександром Онищенком з нібито депутатом Олесем Довгим, який, за твердженням Онищенка, приїхав із ним домовлятися.

Як повідомлялося, Онищенко, який раніше заявляв про передачу «компромату на Порошенка» спочатку американським, а потім і російським спецслужбам, має в своєму розпорядженні чотири кейси записів із матеріалами.

Читайте також статтю «Главкома» Плівки Онищенка. Що з таким «компроматом» робитимуть Британія та Україна

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: