Судді хочуть завести власну службу охорони, незалежну від поліції і Нацгвардії

Судді хочуть завести власну службу охорони, незалежну від поліції і Нацгвардії
Голова Вищої ради юстиції Ігор Бенедисюк

За даними голови ВРЮ, 53% апеляційних та місцевих судів на охороняються взагалі

За даними Державної судової адміністрації (ДСАУ), 53% апеляційних та місцевих судів не охороняються взагалі, 27% охороняються тільки вдень, деякі – лише вночі. Про це в інтерв’ю «Главкому» повідомив голова Вищої ради юстиції Ігор Бенедисюк.

«Цілодобовою охороною підрозділами Національної поліції забезпечується лише 19% від загальної кількості – 154 приміщення. До обов’язку ВРП, відповідно до закону «Про судоустрій і статус суддів», належить затвердження положення про Службу судової охорони, яка має забезпечувати безпеку судового процесу. Разом із ДСАУ ми плануємо, що з нового року буде запроваджено таку власну судову охорону, яка фінансуватимуться з держбюджету, буде належним чином організована і не підпорядковуватиметься ані Нацполіції, ані Нацгвардії», - зазначив він.

Ще однією важливою і новою функцією ВРП, як додав він, стане забезпечення незалежності як суддів, так і судів узагалі – певний порядок дій ради в цій сфері передбачено проектом закону «Про Вищу раду правосуддя».

«На жаль, досі судді не мали належного захисту своєї незалежності. Правоохоронні органи не завжди своєчасно та належним чином реагують на повідомлення суддів про вплив на суд, часто-густо не реєструють повідомлення про вплив у реєстрі кримінальних правопорушень, не надають їм відповідної оцінки і не здійснюють ретельної перевірки повідомлень та викладених у них фактів. Безкарність осіб, які здійснюють вплив на суд, так само підриває довіру до судової влади, частиною якої найближчим часом може стати і прокуратура, та довіру до держави, яка неспроможна убезпечити професійну діяльність суддів від стороннього втручання», - сказав Бенедисюк.

«Тож на засіданні ВРЮ 20 жовтня ми внесли зміни до регламенту, передбачивши порядок розгляду заяв суддів щодо впливу на них, керуючись Конституцією України як законом прямої дії, і будемо реагувати на випадки тиску на суд. Вплив на судову систему можливий не лише криками на вулиці чи через телефонний дзвінок, а якраз через ухвалення законів, які нівелюватимуть певні механізми незалежності судової системи. Тому важливо, що законопроект про ВРП пропонує надати нам чи не найважливіше повноваження – давати обов’язкові висновки щодо законопроектів, які стосуються судової системи. Я свого часу пропонував це включити до Конституції», - зазначив він.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: