Супрун розповіла, чому МОЗ запізнилося з програмою «Доступні ліки»

Супрун розповіла, чому МОЗ запізнилося з програмою «Доступні ліки»

В.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун

Facebook

За словами Супрун, Мінохоронздоров’я зіштовхнулося зі великим спротивом як із боку аптек, так і з боку паціентів.

 Реформи краще впроваджувати повільніше, враховуючи помилки, як це сталося з програмою «Доступні ліки», вважає в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун. Про це вона заявила на Українському фінансовому форумі, що проходить в Одесі.

Програма «Доступні ліки» – яка передбачає можливість отримати ліки від серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу та бронхіальної астми безкоштовно або з незначною доплатою – мала бути запущена з початку 2017 року, але була впроваджена лише 1 квітня.

За словами Супрун, Мінохоронздоров’я зіштовхнулося зі великим спротивом як із боку аптек, що були незадоволені референтними цінами, так і з боку паціентів, яких не влаштовував перелік ліків.

«Це сталося тому, що ми не говорили з суб’єктами реформи. Ми завжди збираємося і говоримо у своєму колі на Грушевського», – заявила вона.

Після переговорів та консультацій із аптеками, лікарями, паціентами, було враховано побажання. Так, аптеки хотіли отримували компенсації за продаж ліків за новою програмою, і їм було обіцяно компенсації протягом 10 днів. Було також розширено діапазон цін завдяки порівнянню з цінами на такі ліки у п’яти сусідніх країнах.

Супрун зазначила, що з квітня було виписано 5 млн рецептів за програмою «Доступні ліки». Вартість препаратів знизилася на 20%.

«Нам треба було більше часу, ми робили помилки і виправляли їх. Так слід робити реформу», – підсумувала Супрун.

Щорічний Український фінансовий форум (Ukrainian Financial Forum 2017), який проходить 21-22 вересня в Одесі, зібрав понад 300 учасників.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: