The Boston Globe: путінська Росія - не наддержава, а п'яний хуліган-жебрак

The Boston Globe: путінська Росія - не наддержава, а п'яний хуліган-жебрак
AFP

За більшістю показників РФ навіть не середня держава

Прихід до влади Володимира Путіна ознаменував доленосний поворот в історії Росії: нова РФ повинна була стати країною, до якої в світі дослухаються. Однак їй це не вдалося, пише Скотт Гілмор, колишній канадський дипломат, старший співробітник Школи міжнародних справ Мунка у своїй статті для видання The Boston Globe.

«Росія провела Олімпіаду, дала Грузії по носі, захопила Крим, вторглася в Україну, відправила бомбардувальники у повітряний простір НАТО, побудувала військові бази в Арктиці і старанно позувала, як натертий маслом немолодий, але все ще міцний культурист. А ми уважно дивимося, не помічаючи, що за лаштунками заховані ходунки для старого», - зазначає Гілмор.

Видання підкреслює: згідно з останніми даними Міжнародного валютного фонду, економіка Росії за обсягом поступається Південній Кореї. Її населення в середньому живе бідніше, ніж жителі Казахстану. Росія поступається Фінляндії за технологіями, а її військовий бюджет менше, ніж у Саудівської Аравії.

«В інтелектуальному плані Росія виглядає крихітною цяткою в дзеркалі заднього виду. Колись радянські університети готували інженерів і лікарів для країн, що розвиваються. Сьогодні ООН ставить систему освіти в Росії нижче будь-якої іншої європейської країни - приблизно на рівень тихоокеанського острова Палау», - зазначається у статті.

The Boston Globe додає: за будь-якими показниками охорони здоров'я, багатства і впливу Росія поступається навіть середнім державам.  «Що ж у них залишилося? В основному, автомати і бомби. 8 тисяч ядерних боєголовок, що на 700 більше, ніж у США. Друге місце в світі з кількості бойових літаків, військових супутників і ядерних підводних човнів. Російський військовий бюджет збільшувався щороку з 1999 року, коли Путін прийшов до влади. Але і ці дані оманливі. За інформацією Стокгольмського міжнародного інституту миру (SIPI), військовий бюджет Росії досі поступається бюджету Китаю і Бюджету Саудівської Аравії. Він у дев'ять разів менший, ніж бюджет Пентагону», - пише видання.

«Ми повинні пам'ятати, що Росія - не наддержава. За більшістю показників вона навіть не середня держава. Вона - футбольний хуліган, жебрак, п'яний і засмучений тим, що не може перемогти», - резюмує видання.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: