Transparency International закликає до перевірки е-декларацій

Transparency International закликає до перевірки е-декларацій
Перевірка е-декларацій

Тransparency Іnternational вітає завершення першої хвилі е-декларування в Україні

Глобальний антикорупційний рух Transparency International та його представництво в Україні вітають завершення першого етапу е-декларування. Він полягає у наданні українському народу публічного електронного реєстру активів політиків та високопоставлених чиновників, включаючи активи президента Петра Порошенка. Про це йдеться у заяві  організації.

Transparency International закликає до перевірки декларацій та джерел походження задекларованих посадовцями активів та підтримує рішучість Порошенка у цьому напрямку.

«Президент Порошенко дотримався своєї обіцянки щодо впровадження реєстру активів та задекларував своє власне майно. Це величезне досягнення та впевнений крок у напрямку виконання необхідних антикорупційних реформ. Антикорупційні органи України наразі потребують ресурсів для розслідування справ та притягнення до відповідальності високопосадовців за незаконне збагачення», - зазначив голова правління Transparency International Хоче Уґас.

Transparency International закликає Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) тісно співпрацювати з громадськістю та журналістами щодо перевірки декларацій посадовців, стилю їхнього життя, джерел походження задекларованих активів та виявлення невідповідностей.

«Ми чекаємо на результати державної перевірки інформації, зазначеної в деклараціях та звітах активістів. Одним із головних показників ми вважаємо притягнення до відповідальності за незаконне збагачення та декларування неправдивої інформації», - зазначив виконавчий директор Transparency International Україна Ярослав Юрчишин.

В організації зазначають, що е-декларації – це лише інструмент для виявлення потенційної корупції. «Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) повинно розслідувати походження задекларованих статків, використовуючи усі наявні інструменти, в тому числі автономне прослуховування телефонних розмов за рішенням суду. НАЗК повинна продемонструвати також успішні приклади стосовно намірів чиновників», - йдеться в заяві.

Transparency International підкреслює, що необхідно якомога швидше створити незалежний Антикорупційний суд з активним залученням та підтримкою міжнародних експертів. «Саме він зможе покласти край безкарності корупціонерів та неупереджено розглядати корупційні справи у найкоротші терміни. Це допоможе підтримати судову реформу, яку було розпочато 30 вересня 2016 року. Вона направлена на те, щоб зробити судову та правоохоронну системи України дійсно незалежними та гідними довіри», - зазначається в заяві організації.

Нагадаємо, 30 жовтня о 24:00 в Україні завершився перший етап е-декларування. На першому етапі електронного декларування до Єдиного державного реєстру декларацій осіб було подано 103 046 щорічних декларацій.

Як повідомлялося, опитування на сайті «Главкома» показує, що оприлюднення декларацій політиків у більшості викликало відчай та злість.

Читайте статтю «Главкома» «Плебеї, викусіть! Е-декларації подано – і що далі?»

Також читайте матеріал «Бути прокурором удвічі вигідніше, ніж поліцейським. Що показали е-декларації»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: