У центрі Києва відзначили День кримськотатарського прапора

У центрі Києва відзначили День кримськотатарського прапора

День кримськотатарського прапора у Києві

Фото: Наталія Малиновська/Главком 

Активісти сподіваються у найближчому майбутньому повернутися у рідний Крим - у складі України

У Києві, в День кримськотатарського прапора 26 червня, активісти зібралися, щоб пройти ходою по вулиці Хрещатик з національним символом кримських татар. Близько 18:30 на головній вулиці столиці розгорнули велетенський прапор кримськотатарського народу. Із ним пройшлися центром міста, вигукуючи слова «Крим – це Україна! Свободу політв'язням Кремля! Народ, Батьківщина і Крим!».

Глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров наголосив, що салоган цьогорічного свята: «Два прапори – одна країна», повідомляє кореспондент «Главкому».

Після короткого мітингу на Майдані Незалежності розпочався концерт за участю кримськотатарських митців.

«Цей день особисто для мене символізує боротьбу – за свою свободу, за відновлення нашої державності. Зрозуміло, що у складі унітарної єдиної України. Я думаю, що у найближчому майбутньому ми повернемося на нашу батьківщину, років за п'ять», - зазначив під час свята муфтій духовного управління мусульман Криму Айдер Рустамов.

«Ми просто хочемо проявити себе через цей автопробіг, нагадати собі та всій Україні, що ми всі з Криму, всі татари – частина України, ми не згодні з тим, що зараз відбувається, святкуємо цей день і сподіваємося, що одного разу ми всі зберемося у Криму і проведемо масштабний пробіг з Києва до Ялти», - каже організатор автопробігу Сеїт-Бекір Сулейманов.

Кримські татари 26 червня відзначають День національного прапора. Датою святкування був обраний перший день другого Курултаю кримськотатарського народу, який пройшов 26-27 червня в Сімферополі в 1991 році.

Прапор кримських татар – це полотно небесного кольору із зображеним на ньому знаком – тамга – золотого кольору.

Президент України Петро Порошенко 26 червня привітав кримськотатарський народ з Днем національного прапора і висловив упевненість, що «кримськотатарський і український прапор будуть гордо майоріти у вільному Криму».

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели низкуекономічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: