У четвер набуде чинності новий закон про Конституційний суд

У четвер набуде чинності новий закон про Конституційний суд
Конституційний суд України

Законом реформується організаційна структура Конституційного суду

Закон про Конституційний суд опубліковано у парламентській газеті «Голос України». Він набуде чинності у четвер, 3 серпня. 

Законом реформується організаційна структура суду, зокрема передбачається діяльність суду у складі Великої палати, двох сенатів та шести колегій. 

Велика палата уповноважена розглядати питання щодо відповідності Конституції актів парламенту, президента, Кабінету міністрів України, актів Верховної Ради Автономної Республіки Крим. Також палата офіційно тлумачить Конституцію і розглядає конституційність питань, які пропонуються на референдум.

Сенат діє у складі 9 суддів КС і розглядає питання щодо конституційності законів України, їх окремих положень за скаргами. 

Передбачено, що колегія діє у складі 3 суддів КС. До її повноважень належить відкриття конституційних проваджень за поданнями, зверненнями, скаргами.

До складу КСУ входить 18 суддів. Голова КСУ обирається зі складу суддів КС лише на один трирічний строк таємним голосуванням шляхом подання бюлетенів. Головою суду вважається кандидат, за якого проголосувала більшість суддів.

Суддею Конституційного суду може бути громадянин України, який володіє державною мовою, на день призначення досяг віку 40 років, має вищу юридичну освіту і стаж професійної діяльності у сфері права не менше п'ятнадцяти років, високі моральні якості, є правником з визнаним рівнем компетентності. Він не може суміщати свою діяльність з будь-якою, крім викладацької, наукової або творчої.

Відповідно до закону, суддя Конституційного суду призначається на дев'ять років без права бути призначеним повторно.

Членів Конституційного суду обиратимуть у результаті конкурсів Президент, Верховна Рада, з'їзд суддів України. 

Законом визначено, що суддя КСУ у відставці отримує щомісячне довічне грошове утримання в розмірі 50 відсотків винагороди діючого судді. 

Крім того, цим законом вносяться зміни в інші закони, в тому числі до закону про Уповноваженого Верховної Ради з прав людини. При цьому змінено процедуру обрання омбудсмена: раніше закон визначав, що голосування проводиться під час пленарних засідань парламенту бюлетенями для таємного голосування.

Як повідомлялося, Верховна Рада 13 липня ухвалила в другому читанні та в цілому закон про Конституційний суд, його підтримали 245 депутатів.

Президент Петро Порошенко підписав документ 31 липня.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: