Повернути гроші Януковича в цьому році нереально - Данилюк

Повернути гроші Януковича в цьому році нереально - Данилюк

Міністр фінансів Данилюк вважає нереальною конфіскацію заарештованих коштів режиму Януковича цього року

Цього року Україна не зможе повернути кошти Януковича в українських банках, через що в бюджеті утворилася діра в розмірі 7,7 млрд грн. Про це на форумі «100 днів уряду: перші оцінки і подальші очікування» заявив міністр фінансів Олександр Данилюк, коментуючи питання про облігації внутрішньої держпозики, які були придбані в 2013 році нинішнім головою Нацбанку Валерією Гонтаревою і які належать оточенню Віктора Януковича.

«Щодо облігацій. Мене це дуже сильно турбує. Тому що насправді в цьому році (до бюджету) було закладено 7,7 мільярда від спецконфіскаціі. Ось такий підхід до бюджетування, коли ми щось вставляємо, а потім кошти не отримуємо, потрібно припиняти. Є питання: обслуговувати або не обслуговувати. Нам ці кошти потрібно якомога швидше конфіскувати законним шляхом. Вони повинні працювати на людей. Ось про що ми повинні сьогодні думати», - сказав міністр.

За словами Данилюка, коли буде вирішено питання з вкладами Януковича - незрозуміло. Тим часом, уряд змушений обслуговувати цінні папери.

«У мене питання: а що ми будемо робити в наступному році? Якщо знову будемо закладати в бюджет, то повинні бути впевненими, що це буде зроблено. В цьому році це, на жаль, вже не виглядає реальністю», - підкреслив він.

Нагадаємо, про ризики втрати коштів Януковича в розмірі декількох десятків мільярдів гривень заявили в Мін'юсті. За два роки Генпрокуратура не зібрала достатньо доказів для конфіскації капіталів колишнього президента. Екс-заступник генпрокурора Віталій Касько вважає, що Генпрокуратура в рамках розслідування зобов'язана була провести слідчі дії  щодо глави НБУ Валерія Гонтаревої. Заморожені в банках облігації Януковича купувалися її компанією «Інвестиційний Капітал Україна», і Гонтарева може дати свідчення, назвавши справжніх власників облігацій. Глава НБУ коментарів по темі співпраці з оточенням Януковича не дає. Генпрокуратура також відмовилися відповідати на питання журналістів. Виконавчий директор Transparency International Україна Ярослав Юрчишин вважає, що відсутність інформації у справі про гроші Януковича в «Ощадбанку» з боку Генпрокуратури і від глави НБУ Валерії Гонтаревої означає, що вони або щось приховують, або не готові обговорювати це з суспільством. Глава ГО «Центр UA» Олег Рибачук стверджує, що факт участі глави НБУ Валерії Гонтаревої в фінансових схемах Сергія Арбузова є настільки незаперечним і очевидним, що чиновниця відмовляється його коментувати.

Свою думку щодо діяльності Кабміну Гройсмана ви можете висловити, взявши участь в опитуванні  Чим запам'ятались перші 100 днів прем'єра Гройсмана?

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: