У Грузії продовжується тактика повзучої окупації з боку РФ, - дипломат

У Грузії продовжується тактика повзучої окупації з боку РФ, - дипломат
Ігор Долгов

Безпекова ситуація лишається вкрай складною, зазначив посол України в Грузії

Посол України в Грузії Ігор Долгов в інтерв’ю «Главкому» розповів, що у Грузії продовжується тактика повзучої окупації з боку Російської Федерації.

«Ви знаєте, що 8 серпня була річниця початку трагічних подій російсько-грузинської війни. Внаслідок цієї агресії та війни утворилися дві невизнані у світі квазі-держави, які фактично є анексованими частинами грузинської суверенної національної території. З того часу і на адміністративному кордоні з Цхінвальським районом (Південна Осетія. - «Главком»), і на лінії адмінкордону з Абхазією продовжується тактика так званої повзучої окупації з боку Російської Федерації. З'являються нові й нові метри колючого дроту, зменшується кількість пропускних пунктів, вводяться дедалі жорсткіші норми, які порушують права населення на окупованих територіях», - заявив Долгов.

Він зазначив, що українці це теж, на жаль, проходять і в тимчасово окупованому Криму, і на прикладі територій Донецької і Луганської областей, що зараз перебувають під контролем проросійських бойовиків.

«Те, що в умовах непередбачуваності зовнішньої політики Російської Федерації можливі будь-які сценарії, усім добре відомо. Про те, що небезпечні моменти можуть бути під час російських навчань «Захід-2017», теж говорилось уже багато (Спільні стратегічні навчання збройних сил Росії і Білорусі «Захід-2017» заплановано на 14-20 вересня. Міністр оборони України Степан Полторак уже висловив думку, що Росія може використати ці навчання проти України та Європи. Командувач сил США в Європі, генерал-лейтенант Бен Ходжес також висловлював побоювання, що йдеться про «троянського коня», і всі сили можуть бути перекинуті в іншому напрямку. - «Главком»). Тобто безпекова ситуація лишається вкрай складною. А такою вона стала через те, що одна держава, яка, на жаль, є постійним членом Ради безпеки ООН і членом ОБСЄ, порушила всі базові норми міжнародного права, принципи державного суверенітету та непорушності кордонів і окупувала частину території Грузії, а потім - і України», - підкреслив посол.

Долгов розповів, як громадяни та політикум Грузії відреагували на візит президента РФ Володимира Путіна до Абхазії, що символічно був здійснений саме 8 серпня.

«Це не перший візит Путіна до окупованої Абхазії, тому нічого нового в оцінках до такої псевдоподії, псевдовізиту до псевдорегіону, не було. Це - провокація. Нагадаю, що 8 серпня відбулася телефонна розмова Петра Порошенка з президентом Грузії. Саме в цей день президент України хотів передати слова підтримки народу Грузії. Ще раз було окреслено, що наші держави будуть підтримувати одна одну в цій ситуації, коли частини наших територій окуповані. Реакцією світової спільноти на дії Росії може бути тільки засудження тих дій, що вона проводить. РФ свідомо обрала політику провокації, яка не просто не сприяє мирному вирішенню ситуації, а лише загострює ці питання», - підкреслив посол.

Він зазначив, що грузини не змирились із втратою цих територій.

«Ніхто і ні з чим не змирився. Ця нація за свою історію пройшла крізь багато військових конфліктів, навал, втрати незалежності, так само, як і Україна. Тому національна самосвідомість і питання національного територіального суверенітету для грузинів є поняттями базовими. Це ті цінності, якими не торгують, яких не зрікаються. Тут є розуміння, що дії окупантів є тимчасовими, і, як і в Україні, є розуміння, що територіальна цілісність буде поновлена. Через дію окупаційних російських сил систематично погіршуються права населення, яких Грузія визнає своїми громадянами», - розповів дипломат.

За його словами, кількість етнічних грузинів  в Абхазії досить велика, не зважаючи на те, що понад 200 тисяч біженців із тієї території облаштувалися на грузинській землі.

«Але все одно там є грузинськомовне населення, і при цьому немає жодної грузинської школи. Такі школи були по цей бік лінії адміністративного кордону, і діти, коли були ще чотири пункти перетину цієї лінії, мали можливість вчитися. Заради навчання вони перетинали цю лінію. Та тепер росіяни закрили три з чотирьох пунктів, залишився один. І для багатьох дітей це стало неможливо - робити великі об’їзди до того пункту перетину. Зараз там навчання налагоджене за вахтовим методом, коли грузинські вчителі напівлегально на тій території проводять заняття. Наведу вам ще один, думаю, маловідомий для України факт. У самій Абхазії все навчання переведене на російську мову. А на грузинській стороні відкриті і діють школи з абхазькою мовою. І так само, як у нас діють кримськотатарські фольклорні колективи, у Грузії продовжують діяти абхазькі. І не тільки абхазькі, а й грузинські колективи тут танцюють абхазькі танці, співають абхазькі пісні. Все не так однозначно, як можна зрозуміти з вашого запитання. Грузія не змирилися з втратою тих територій», - резюмував посол.

Нагадаємо, посол України в Грузії Ігор Долгов в інтерв’ю «Главкому» розповів, що під час навчань Noble Partner , яке проводило НАТО в Грузії, до українського взводу був особливий інтерес.

«Від Збройних сил України прибув взвод морської піхоти Військово-Морських сил. Я бачив наших хлопців. Це - захисники з бойовим досвідом, які пройшли АТО. Приємно було дивитись: усі - стрункі, треновані, гарні, в новій формі. І варто визнати, до українського взводу тут був особливий інтерес. Усі знають, що це не просто солдати і їхній командир, а що це бійці, які вміють воювати», - пояснив посол. 


Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: