У Кабміні заявили, що Україна подолала кризові наслідки блокади Донбасу

У Кабміні заявили, що Україна подолала кризові наслідки блокади Донбасу

Зростання зафіксовано у виробництві інвестиційних товарів – на 3,4%

Україні вдалось прискорити розвиток промисловості, а також подолати наслідки блокади Донбасу, яка мала місце взимку цього року.

Про це сказав перший віце-прем’єр-міністр Степан Кубів, повідомляє прес-служба КМУ.

Він підкреслив, що зростання зафіксовано у виробництві інвестиційних товарів – на 3,4%, споживчих товарів тривалого використання – на 3,7%, а також товарів проміжного споживання – на 3,4%. При цьому найбільше зросли переробка, хімічна промисловість через збільшення експорту органічних сполук та зростання внутрішнього попиту, а також легка промисловість та металургія.

За словами Кубіва, кризові явища, пов’язані з наслідками блокади Донбасу, фактично подолано.

«У вересні скорочення промвиробництва відбулось лише у двох промислових групах: споживчих товарів короткострокового використання – «мінус» 0,5% через високу базу порівняння, та в енергетичному сегменті – «мінус» 8,7% через проблеми з логістикою на Донбасі. Ми очікуємо, що до кінця року зростання виробництва забезпечить інвестиційний, експортний та споживчий попит. А серед факторів ризику залишається вірогідність дефіциту коксу для металургії та збільшення затратності виробництва», – сказав Кубів.

Нагадаємо, раніше ЗМІ повідомляли, що ключовим бенефіціаром блокади стала Росія, оскільки Україна збільшила імпорт вугілля з цієї країни, а також за рахунок збільшення попиту на російське вугілля в світі. Радник міністра енергетики та вугільної промисловості Сергій Чех також заявляв, що, купуючи вугілля за кордоном через блокаду тимчасово окупованих територій, Україна створює додатковий попит на світовому ринку, дозволяючи тим самим заробити іншим країнам, зокрема Росії.

За словами заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій Юрія Гримчака, саме через блокаду в країні подорожчала електроенергія.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: