У Києві проходить мітинг пам'яті жертв депортації кримських татар

У Києві проходить мітинг пам'яті жертв депортації кримських татар

Мітинг розпочався з гімну кримськотатарського народу. Потім була молитва за всіх, хто загинув під час депортації

У Києві в середу 18 травня, на площі Незалежності, о 19:00 розпочався Всеукраїнський скорботний мітинг, приурочений пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу. На заході присутні голова Меджлісу Рефат Чубаров, муфтій Духовного управління мусульман України «Умма» Саїд Ісмагілов, народні депутати та громадськість.

Щорічно в цей день згадують трагічні події 1944 року, коли корінний народ вислали за межі півострова в Середню Азію. Всього було депортовано понад 180 тисяч чоловік.

В Україні депортацію кримськотатарського народу визнали геноцидом. По всій країні в середу відбулась низка заходів в пам"ять про трагічні події. .

Щорічно в Криму з нагоди річниці Дня депортації проходили масові заходи, в тому числі траурний мітинг в центрі кримської столиці. Але після анексії півострова Росією в березні 2014 року, проведення подібних акцій в центрі Сімферополя заборонили. Цей рік також не став винятком. Як повідомили в Меджлісі кримськотатарського народу, регіональним меджлісам влади на місцях відмовили в проведенні окремих заходів і рекомендували приєднуватися до провладних.

У зв'язку з цим Меджліс рекомендував співвітчизникам на півострові помолитися біля пам'ятних місць за жертв депортації.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели ряд економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: