У Конституційному суді скандал: суддя заявив про підробку документів

У Конституційному суді скандал: суддя заявив про підробку документів

Суддя звинуватив першого заступника секретаріату Конституційного суду у фальсифікації документів

Суддя Конституційного суду Володимир Мойсик звинувачує першого заступника секретаріату Конституційного суду Ларису Бірюк у підробленні документів та вимагає порушити проти неї дисциплінарне провадження.

Про це йдеться у службовій записці судді Мойсика на адресу голови Конституційного суду (КС) Юрія Бауліна.

«Вважаю, що наведені факти грубих порушень чинного законодавства, в яких є ознаки правопорушень, обману, зловживання службовим становищем, корисливі мотиви протиправних дій та неетичної поведінки з боку Бірюк, не тільки унеможливлюють перебування цього працівника на займаній посаді, а з огляду на її посадові повноваження в поєднанні із залученням до протиправних дій підлеглих працівників є фактором корупційних ризиків і загрозою авторитету суду», – сказано в записці.

Суддя просить розглянути на засіданні КС питання про порушення дисциплінарного провадження щодо Бірюк та накласти на неї дисциплінарне стягнення.

У записці суддя повідомляє, що при обговоренні проекту нової редакції закону про КС Бірюк мала фіксувати пропозиції, але вона їх «частково проігнорувала, частково їх зміст перекрутила, а також внесла пропозиції, які не були предметом розгляду робочої групи».

Крім того, суддя зазначає, що Бірюк підбурювала заступника завідувача експертно-правового відділу з питань приватного права Михеєнко замінити аркуші в зареєстрованому раніше висновку КС щодо прикінцевих положень закону про держбюджет на 2016 рік.

«Михеєнко пояснила, що відмовилась від службової підробки, до якої закликала її Бірюк», – сказано у записці. У документі додається, що наслідком дій Бірюк стало притягнення Михеєнко до дисциплінарної відповідальності за відмову подати доопрацювати висновок, однак, згідно із запискою, виявилось, що висновок було зроблено.

Крім того, виявилось, що Бірюк скоїла підлог при передачі висновку щодо конституційності окремих положень законів про судоустрій та статус суддів, про забезпечення права на справедливий суд.

У висновку була протилежна резолютивна частина і передана судді КС Вдовіченку.

Крім того, Мойсик зазначає, що суддям стали відомі факти наявності двох різних текстів попередніх висновків, зареєстрованих під одним і тим самим номером.

Як приклад він навів висновок щодо конституційного подання 48 нардепів щодо відповідності конституції окремих положень законів, які регулюють відносини у сфері пенсійного забезпечення.

Підроблення було виявлене і щодо попереднього висновку стосовно подання омбудсмена з приводу кодексу адмінсудочинства.

Крім того, суддя КС повідомив, що в секретаріаті КС обговорювали питання про включення Бірюк до списку осіб на відзначення державними нагородами з нагоди 20-річчя створення КС.

«З урахуванням наведеного вважаю неприпустимим заохочення Бірюк і прошу виключити її з цього списку», – зазначив Мойсик.

За деякою інформацією, можливо, йдеться про нагородження Бірюк орденом Княгині Ольги.

Бірюк називають близькою до голови КС Юрія Бауліна.

Баулін – один з шести суддів, які голосували за зміну Конституції у 2010 році, що збільшило повноваження тодішнього президента Віктора Януковича.

Баулін вручав булаву президенту Петру Порошенку під час інавгурації у 2014 році.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: