У Кривому Розі скандал з відкликанням депутатів з міськради

У Кривому Розі скандал з відкликанням депутатів з міськради
Криворізька міська рада

Політолог вважає, що «відкликання» депутатів Криворізької міськради може мати тільки судову перспективу

Низка членів ТВК вважають, що рішення Криворізької міської виборчої комісії про звернення до центральних органів політичних партій ВО «Батьківщина» і Радикальної партії Ляшка про відкликання депутатів Криворізької міськради, які обиралися до міськради від цих партій з юридичної точки зору «нікчемне», оскільки прийнято з цілим пакетом порушень законодавства. Про це пише Gazeta.ua.

За словами представника громадської організації «За рідне місто» Анатолія Солодкого самих підписів, на підставі яких нібито ТВК приймала «рішення» немає в природі. «Вони таємничим чином зникли на початку травня з ТВК. Та й сама їх наявність у «ініціативної групи» викликала сумнів з самого початку», - говорить Солодкий.

По-друге, як зазначено в тексті, ТВК не проводила перевірку достовірності підписів із залученням органів Держреєстру виборців та органів МВС. По-третє, рядки для відкликання депутатів місцевих рад за народною ініціативою давно пройшли (16 травня минуло 20 днів відведених законом для винесення рішення ТВК).

«Тільки після того, як замовники так званого «відкликання» депутатів мотивували місцеві парторганізації, представлені в ТВК і натиснули на їх керівництво, після заміни членів ТВК на більш згідливих, вдалося протягнути це незаконне рішення», - зазначив він.

На думку політичного експерта Олексія Полторакова, рішення Криворізької ТВК може стати предметом інтересу правоохоронних органів, оскільки члени ТВК прийняли завідомо неправове рішення і порушили закони України, що регламентують порядок відкликання депутатів місцевих рад. «Не маючи на руках підписів, оперуючи копіями, які не є документом, порушуючи законодавчо виписану процедуру перевірки достовірності підписів, члени ТВК схоже пішли на службовий злочин. А за це в Україні передбачається кримінальна відповідальність», - сказав він.

Політолог Світлана Кушнір вважає, що «відкликання» депутатів Криворізької міськради може мати тільки судову перспективу. «Це вже не вибори і не електоральні заходи. Мова йде про порушення процедури та ігнорування законодавчих норм. У цій ситуації останнє слово має сказати суд», - сказала вона.

Нагадаємо, що 1 травня Криворізька міська виборча комісія відносною більшістю прийняла рішення про звернення до центральних органів політичних партій ВО «Батьківщина» і Радикальної партії Ляшка про відкликання депутатів Криворізької міськради, які обиралися до міськради від цих партій.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: