У Мадриді допускають розширення автономії Каталонії

У Мадриді допускають розширення автономії Каталонії
Альфонсо Дастіс

Голова МЗС Іспанії вважає правомірними дії поліції під час референдуму

У результаті нинішньої кризи Каталонія може домогтися розширення автономії. Про це заявив міністр закордонних справ Іспанії Альфонсо Дастіс.

«Я виключаю незалежність, але необов'язково – розширення автономії, нехай навіть це сьогодні й один із регіонів із найбільшими повноваженнями і можливостями не тільки в Іспанії, а й у всьому світі», - заявив він.

Дастіс вважає правомірними дії іспанської поліції, яка жорстко протистояла прихильникам незалежності під час референдуму, але сказав, що Мадрид «отримав з цієї ситуації урок».

«Ми розуміємо, як це могло виглядати. Тому маємо намір бути настільки обережними, наскільки можливо, щоб такі сцени не повторилися», - підкреслив він.

Також міністр зазначив, що навіть лідер сепаратистів, відправлений у відставку глава Каталонії Карлес Пучдемон цілком може взяти участь у грудневих виборах до регіонального парламенту, «якщо не опиниться до того часу в тюрмі».

«Неважливо, що він каже, федеральний уряд зараз керує Каталонією, хоча ми чітко вирішили, що не маємо наміру залишатися там надовго», - зазначив міністр.

Як відомо, уряд Іспанії у суботу, 28 жовтня, офіційно взяв під прямий контроль управління Каталонією. Того ж дня екс-глава женералітату Каталонії Пучденон закликав захищати незалежність мирно.

Крім того, міністерство внутрішніх справ країни усунуло з посади голову каталонської поліції Хосепа Луїса Траперо.

Нагадаємо, 27 жовтня парламент Каталонії проголосував за резолюцію, яка проголошує незалежність від Іспанії.

Уряд Іспанії розпустив парламент Каталонії та оголосив нові вибори на 21 грудня.

Прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой заявив, що розпустив каталонський парламент не тому, що хоче позбавити регіон автономії, а лише для того, аби повернутися до нормального стану справ.

Дивіться також: В Барселоні святкують проголошення незалежності Каталонії. Фотогалерея

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: