У Московському патріархаті пояснили, які наслідки матиме рішення Синоду РПЦ

У Московському патріархаті пояснили, які наслідки матиме рішення Синоду РПЦ
Речник УПЦ МП архієпископ Климент

В УПЦ МП заявили, що в практичному сенсі рішення РПЦ означатиме припинення співслужіння між священниками і між єпископами

У практичному сенсі рішення Російської православної церкви (РПЦ) про розрив відносин з Константинопольським патріархатом означатиме припиненням співслужіння між священниками і між єпископами.

Про це в ефірі «Громадського» повідомив голова Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ МП архієпископ Климент.

На питання ведучого, що у практичному сенсі означатиме рішення Синоду РПЦ, Климент відповів:

«Найперше це пов’язано з припиненням євхаристійного спілкування, тобто співслужіння між священниками, між єпископами. Це можливо саме болюче із тих наслідків, які має це розділення, тому що Господь заповідав нам єдність… Але дії Константинопольської церкви були абсолютно свідомі, і звичайно, що Патріарх Варфоломій і найяскравіші представники Константинопольської патріархії розуміли наслідки своїх дій. Вони розуміли, що «порушення канонічного права» обов’язково призведе до розриву євхаристійного спілкування. І в той же час вони свідомо йшли на це», - заявив Климент.

«Я думаю, що коли буде реакція помісних православних церков, вони (Константинополь, - ред.) відчутно зрозуміють наслідки свої рішень», - додав Климент.

На питання, як довго триватиме розрив між РПЦ і Константинополем, Климент сказав:

«Думаю, що рішення Синоду говорить нам про те, що до відміни усіх тих «незаконних, антиканонічних рішень» ніякого євхаристійного спілкування із ієрархами Константинопольської патріархії не буде».

Зазначимо, предстоятель УПЦ МП митрополит Онуфрій перебував на Синоді РПЦ у Мінську та брав участь в ухваленні рішення щодо розриву відносин з Константинопольським патріархатом.

Нагадаємо, на засіданні Священного Синоду Російської Православної Церкви, що відбулося 15 жовтня в Мінську, було прийнято заяву Синоду «в зв'язку з посяганням Константинопольського Патріархату на канонічну територію Російської Православної Церкви».

В РПЦ заявили, що члени Священного Синоду «визнали неможливим подальше перебування в євхаристійному спілкуванні з Константинопольським Патріархатом».

В УПЦ КП вважають, що Синод РПЦ повторює політику Кремля.

Також опубліковано повний текст рішення Синоду РПЦ про розрив відносин з Константинополем.

Нагадаємо, у понеділок, 15 жовтня, у Мінську під головуванням російського патріарха Кирила пройшло засідання Священного Синоду Російської Православної Церкви.

Перед засіданням Синоду Кирило заявив, що зустріч має «дуже важливий» статус, і анонсував «певні рішення стосовно України».

Також 15 жовтня у Мінську російський патріарх Кирило зустрівся з президентом Білорусі Олександром Лукашенком.

Як повідомлялося, синод Константинопольського патріархату 11 жовтня ухвалив, що у 1686 році Київську митрополію Руській церкві передали незаконно. Також Константинопольський патріархат зняв анафему з глави УПЦ КП Філарета та глави УАПЦ Макарія.

Нагадаємо, святійший патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет заявив, що найближчим часом буде скликаний архієрейський собор для об'єднання трьох церков.

Він підтвердив, що після зняття анафеми його сан не зміниться і він залишиться патріархом.

Наразі вже опубліковано текст рішення синоду Константинопольського Патріархату щодо української церкви.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: