У НАБУ і САП обурені: займатися справою Василишина мали вони, а не київська прокуратура

У НАБУ і САП обурені: займатися справою Василишина мали вони, а не київська прокуратура
Фото з відкритих джерел

Через процесуальне порушення справа Василишина може бути програна

Посада затриманого заступника Міністра відноситься до категорії «А», а злочин, за яким Прокуратура м.Києва здійснює досудове розслідування – є корупційним, а отже, відповідно до статті 216 Кримінального процесуального кодексу України, цей злочин є підслідним Національному антикорупційному бюро України. Про це йдеться у спільній заяві НАБУ та САП.

«Відповідно, процесуальне керівництво у даному кримінальному провадженні від самого початку має здійснюватися спеціалізованими антикорупційними прокурорами, а  усі процесуальні та слідчі дії (затримання, оголошення підозри, обрання запобіжного заходу тощо) – детективами НАБУ, а не  співробітниками органів прокуратури чи інших правоохоронних органів», - йдеться у заяві.

У відомствах зазначили, що будь-яке втручання в чужу підслідність створює ризик визнання недопустимими доказів, як таких, що були отримані з порушенням процесуального законодавства, і відповідно, створює умови для уникнення підозрюваним відповідальності за скоєні кримінальні правопорушення.

«Підслідність правопорушень чітко регулюється чинним законодавством. Згідно ч. 5 ст. 36 КПК забороняється доручати здійснення досудового розслідування кримінального правопорушення, віднесеного до підслідності Національного антикорупційного бюро України, іншому органу досудового розслідування», - зазначено у заяві.

НАБУ та САП не будуть витребовувати в прокуратури провадження щодо Василишина чи будь-які інші провадження, розпочаті з порушенням ст. 216 КПК. Відповідальність за результати цих досудових розслідувань  мають нести ті органи, які розпочали розслідування із порушенням закону.

Нагадаємо, у ніч на 8 липня при спробі отримання хабара затримали одного з заступників міністра охорони здоров'я. Голова Служби безпеки України Василь Грицак повідомив, що правоохоронці затримали заступника міністра охорони здоров'я Романа Василишина. У прокуратурі Києва повідомили, що було встановлено, що вказаний посадовець створив систему поборів з практикуючих лікарів за надання їм можливості в подальшому здійснювати належним чином свої функціональні обов'язки, зокрема проводити операції в Олександровській лікарні Києва.

За даними прокуратури, наразі заступника міністра та його спільника затримано за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.368 КК України.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: