У ніч на 30 жовтня Україна перейде на зимовий час

У ніч на 30 жовтня Україна перейде на зимовий час

Годинникова стрілка переводиться на одну годину назад

У ніч з 29-го на 30 жовтня Україна перейде на зимовий час і переведе годинник на годину назад.

Перехід на зимовий час передбачений постановою Кабінету міністрів України №509 «Про порядок числення часу на території України» від 13 травня 1996 року, згідно з яким щороку, останньої неділі жовтня о 4:00, годинникова стрілка переводиться на одну годину назад.

У владі вважають, що завдяки переведенню годинників і переходу на зимовий час ефективніше використовується світловий день, зменшується навантаження на енергосистему країни і економиться електроенергія.

Переведення стрілок годинника на годину вперед влітку і на годину назад взимку з метою економії енергетичних ресурсів вперше було здійснено у Великобританії в 1908 році. Ідея економії енергетичних ресурсів шляхом переведення стрілок належить Бенджаміну Франкліну, американському державному діячеві, одному з авторів Декларації незалежності США. У самих же Сполучених Штатах Америки перехід на літній і зимовий час застосовується з 1918 року.

Наразі режим переведення стрілок на літній час застосовується у понад 110 країнах на всіх широтах від Канади до Австралії і у всіх європейських державах. Вважається, що перехід на літній час дає економію електроенергії, а також викроює зайву годину для відпочинку у світлий час доби.

Деякі країни відмовилися від переходу на літній і зимовий час, у тому числі й низка колишніх радянських республік. Сезонне переведення годинникової стрілки скасовано таких державах, як Росія, Китай, Сінгапур, Естонія, Грузія, Узбекистан, Таджикистан, Туркменістан і Казахстан.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: