У Німеччині зростає кількість відвертих лобістів пом’якшення санкцій проти Росії – дипломат

У Німеччині зростає кількість відвертих лобістів пом’якшення санкцій проти Росії – дипломат

Посол України у Німеччині стверджує, що проблематика втрат німецьких підприємств через санкції притягнута за вуха

Якщо в ЄС рішення про полегшення санкцій проти Росії буде ухвалено, то може йтися лише про зняття обмежень на подорожі окремим депутатам Держдуми, щоб вони їздили до ЄС. Але санкції системні, насамперед фінансові, за будь-яких умов залишаться до повного виконання Мінських угод. Про це в інтерв’ю «Главкому» сказав посол України в Німеччині Андрій Мельник, коментуючи те, що в Німеччині готові до пом’якшення санкцій щодо РФ.
«Хоча в цілому доводиться чесно визнати, ці ігрища в Німеччині навколо збереження санкційних інструментів реально для нас є дуже небезпечними. На жаль, ми не маємо права применшувати значення цього фактора ризику і вважати, що у нас все нормально, оскільки пані Меркель займає недвозначну позицію і постійно висловлює її. Ви бачите, що відбувається у парламенті Франції, інших країнах ЄС. Я не думаю, що у ФРН може статися щось подібне найближчим часом. Але кількість відвертих лобістів курсу на пом’якшення чи скасування санкцій зростає», зазначив посол.
Він розповів, що завжди закликає німецьких співрозмовників поглянути на економічний бік медалі. «Збитки компаній як від самих санкцій, так і передусім від ембарго, запровадженого росіянами у відповідь, є насправді мізерними. Я був у федеральному міністерстві економіки, ТПП, інших бізнес-асоціаціях. Перше, що їх питаю: хлопці, як ви постраждали? Чи є внутрішні оцінки цих збитків? Виявляється, немає. Бо якщо б вони були, то ми б першими дізналися»,  сказав Мельник.
Він стверджую, що проблематика втрат німецьких підприємств через санкції притягнута за вуха. «Це якщо говорити про макрорівень. Мікрорівень – це інтереси конкретних фірм. Слід визнати, що є потужні лобістські групи, які вживають активних кроків для торпедування санкцій. Найбільшою з них є Східний комітет німецької економіки. Він об’єднує підприємства, котрі працюють на сході європейського континенту, переважно це екс-СРСР, РФ. Однак із цим об’єднанням ми дуже тісно працюємо, щоб скоригувати занадто однобоку орієнтацію на Москву. Новий голова цього комітету – президент одного з найбільших енергетичних концернів Linde AG Вольфганг Бюхеле, з яким я протягом цього року провів низку роз’яснювальних зустрічей – 14 вересня приїде у Київ. Переконаний, що під час зустрічей з керівництвом країни нам вдасться домогтися більш зваженої лінії щодо санкцій»,  сказав посол України в Німеччині.
Крім того, за його словами, в Німеччині є Асоціація фермерів, яка виступає за скасування санкцій. «Вона чомусь вирішила, що збитки, яких зазнають фермери через падіння цін на молоко, а вони справді серйозно зменшилися до близько 20 євроцентів за 1 літр, напряму пов’язані з санкціями проти РФ, яка перестала купувати німецьке молоко. Свої збитки аграрії оцінюють у 800–900 млн євро на рік для всієї галузі. Але при цьому самі вони чудово розуміють, що причина падіння цін на молоко не в тому, що РФ заборонила ввезення молокопродукції, а у лібералізації ринку ЄС і скасуванні квот»,  розповів Мельник.
«Саме тому подібні спекуляції ми душимо в зародку, розвінчуючи міфи про те, що «німецька економіка завтра накриється», зазначив він.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: