У Польщі порівняли статки своїх і українських політиків: результати шокували поляків

У Польщі порівняли статки своїх і українських політиків: результати шокували поляків

Польські парламентарі рідко потрапляють на обкладинки таблоїдів через пристрасть до розкішного життя

Польські депутати у п’ять разів бідніші за українських народних обранців – такими є результати порівняння чиновників з обох країн.

При цьому політики та посадовці в Польщі отримують більшу зарплатню, ніж їхні українські колеги, – йдеться в сюжеті ТСН.

Посадовці у сусідній державі носять годинники за 1300-2000 гривень, сумки за 2700 гривень і костюми за 3400 гривень. Шукати на чиновниках одяг і аксесуари люксових брендів – марна справа. Те саме стосується марок авто в гаражах – вони середнього класу. Найдорожча машина, яку журналістам вдалося знайти під Сеймом, коштує не більше 40 тисяч доларів. Решта депутатських машин – це старі іномарки, на яких їздять і прості поляки.

Польські парламентарі рідко потрапляють на обкладинки таблоїдів через пристрасть до розкішного життя.

«Я працюю у приватному секторі багато років, у мене є нерухомість і машина, як і в багатьох поляків. Політика у Польщі – не місце, де водяться великі гроші. Це суспільна служба», – пояснює депутат Вітольд Зембачинський.

«Звичайний польський міністр – у нього є, як правило, квартира, в більшості куплена в кредит. У нього є якась машина, мабуть, вищого класу, але не «Бентлі» чи «Порш», а «Фольксваген Пассат» – така машина, яку не помітиш на вулицях у Варшаві», – пояснює журналіст газети Dziennik Gazeta Prawna Міхал Потоцький.

Про маєтки та гроші законодавців можна дізнатися прямо на сайті Сейму. На сторінці кожного депутата – декларації, до обрання і після року у парламенті. Кожен поляк може подивитися, чи збагатила державна служба народного обранця.

«Депутат або сенатор після сплати податків отримує на руки 6600-6700 злотих. Середня зарплата у Польщі – 4000 злотих», – пояснює сенатор Ян Марія Яцковські. Для розуміння: зарплата польських депутатів у перерахунку на гривні складає 45 тисяч, а середня польська – 27 тисяч.

Один з найскравіших прикладів розплати за незадеклароване – це колишній міністр транспорту Славомір Новак, який через незазначений у звіті годинник вартістю 70 тисяч гривень втратив свою високу посаду. Більше того, скандал поставив хрест на його політичній кар’єрі в Польщі. Але не в Україні – тепер пан Новак очолює «Укравтодор».

Задекларована готівка, мощі і храми українських законодавців у поляків викликають шок.

«Українці, перевірте своїх депутатів і спитайте, звідки у них мільйони, бо це важливо для прозорості законів», – радить польський депутат Пьотр Апель. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: