У Порошенка озвучили важливу деталь щодо повернення Донбасу

У Порошенка озвучили важливу деталь щодо повернення Донбасу

Порошенко і Трамп обговорили можливість спільного тиску на Росію

Деякі елементи майбутнього законопроекту про деокупацію і реінтеграції Донбасу обговорювалися під час візиту Президента України Петра Порошенка до Вашингтона.

Про це розповів заступник глави Адміністрації Президента України Костянтин Єлісєєв.

«Головне було те, як нам поєднати і скоординувати зусилля з американською стороною для того, щоб принести мир і стабільність на Донбас. Деякі елементи цього законопроекту були в центрі уваги переговорного процесу з американською стороною оскільки основою майбутнього законопроекту є, звичайно, Мінські домовленості і ключове – це виконання Росією умов з безпеки», – сказав він.

За його словами, сторони також обговорили можливість спільного тиску на Росію з метою виконання нею своїх зобов’язань з безпеки в рамках Мінських угод.

«Президент Трамп чітко сказав, що це не є конфліктом в Україні, а це є пряма російська агресія», – додав Єлісєєв.

Раніше він повідомив, що ситуацію на сході можна врегулювати у стислі терміни в політико-дипломатичний спосіб, однак для цього має бути дотримана низка умов.

«Ситуація на Донбасі може бути врегульована дуже швидко і ефективно в політико-дипломатичний спосіб. Але для цього потрібна низка умов, одна з яких – жорсткі і чіткі меседжі з боку наших ключових партнерів, на що ми зараз чекаємо і над чим працюємо», – повідомив він.

Крім того, Єлісєєв зазначив, що Росія взагалі не зацікавлена у стабілізації ситуації не лише на Донбасі, а й по всій Україні. «Росія взагалі не зацікавлена в стабілізації ситуації не лише на Донбасі, а й у всій Україні. Через Донбас вони хочуть дестабілізувати у нас і політичну, і економічну ситуацію», – заявив заступник голови АПУ.

На його думку, наразі «проблема не в суті Мінських домовленостей, а у відсутності політичної волі Москви їх реалізовувати».

Крім того, Єлісєєв зауважив, що Президент України активно спілкується в Нормандському форматі задля врегулювання ситуації на Донбасі. Він також готовий спілкуватися з президентом РФ Володимиром Путіним, якщо такі перемовини будуть результативними.

«Заради українців Президент готовий йти навіть на прямий діалог з Путіним, якщо він принесе результат. Наразі ми продовжуємо порушувати питання звільнення українських заручників з Донбасу і політв’язнів, які перебувають на території Росії, але поки прогресу немає», – розповів Єлісєєв. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: