У повітрі України зафіксовано радіоактивний ізотоп, якого там не має бути

У повітрі України зафіксовано радіоактивний ізотоп, якого там не має бути

Зростання концентрації ізотопу радіонукліду відбулося в перших числах жовтня

Останні кілька днів вимірювальними комплексами АЕС України, українського гідрометеорологічного центру та спеціалізованими підрозділами радіаційного моніторингу у Швейцарії, Польщі, Італії, Німеччині, Австрії, Чехії, Франції у повітрі було зареєстровано радіоізотоп рутеній-106 у вигляді аерозолю. Про це інформує Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки.

За його даними, концентрація ізотопу у м. Київ становить 1-2,2 мілібеккереля/м3. Допустима концентрація даного ізотопу складає 500 мілібеккерелів/м3. Таким чином, концентрація рутенію-106 в Києві суттєво нижча допустимого рівня, хоча за нормальних умов даний ізотоп не фіксується взагалі. За оцінками, зростання концентрації ізотопу радіонукліду відбулося в перших числах жовтня.

Рутеній-106 використовується в медичній галузі при лікуванні онкозахворювань очей. Також цей ізотоп застосовують в якості еталонного джерела при повірці приладів радіаційного контролю та у паливних елементах супутників. За своєю радіотоксичністю рутеній-106 знаходиться в одному ряду з цезієм-137.

«На сьогодні, можна стверджувати, що подія не пов’язана із роботою АЕС України, оскільки при будь-якому радіаційному викиді на енергоблоках АЕС в навколишньому середовищі реєструвалися б в, першу чергу, радіоізотопи йоду, цезію та радіоактивних інертних газів, що наразі не фіксується», - пояснили науковці.

«На сьогоднішній день, ситуацію можна назвати контрольованою, але такою, що вимагає проведення широкомасштабних досліджень з залученням спеціалізованих підрозділів радіаційної безпеки. На думку експертів Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки, вплив на здоров’я українців даного інциденту можна вважати мінімальним», - підкреслюється у повідомленні центру.

Рутеній - метал сріблястого кольору, відноситься до платинових металів. Рутеній - дуже інертний метал, який не розчиняється у кислотах. Разом з тим утворює ряд металоорганічних з'єднань і є активним каталізатором.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: