У «російському» Криму звільняють активіста за «українську судимість» про сепаратизм

У «російському» Криму звільняють активіста за «українську судимість» про сепаратизм
Валерій Подьячий

Севастопольського активіста засудили в Україні за заклик приєднати Крим до Росії. Тепер він не може знайти в Росії роботу - через судимість

У Сімферополі активіст Валерій Подьячий почав судитися з міською школою № 18 - заклад відмовився прийняти його на роботу вчителем. За російськими законами в школу не може бути прийнята людина з судимістю, а у Подьячого вона є; правда, засудив його в 2011 році український суд - за посягання на територіальну цілісність країни. Подьячий, який тоді був громадянином України, публічно вимагав приєднати Крим до Росії. 

У 2011 році засновник організації «Народний фронт Севастополь-Крим-Росія» Валерій Подьячий був засуджений на три роки умовно. Такий вирок суд Криму виніс йому за статтею 110 Кримінального кодексу країни - «Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України».

Подьячий був визнаний винним у заклику приєднати Крим до Росії. Очолюваний ним рух випустив в 2011 році прес-реліз, в якому, серед іншого, йшлося про таке: «Для того щоб запобігти драматичні для жителів півострова події, кримський парламент негайно повинен <...> оголосити півострів територією, що знаходиться під юрисдикцією РФ і зобов'язати всі місцеві органи влади в Криму та інші підвідомчі їм установи вивісити державні прапори Росії». Після публікації цього тексту в Україні завели справу на Подьячого.

До кінця 2015-го Подьячий викладав прикладну математику в Академії біоресурсів і природокористування Кримського федерального університету (в 2014-му об'єднав основні вищі і середньоспеціальних навчальних закладів півострова). В кінці року там вирішили провести конкурс на заміщення посад; необхідно було надати і довідку про відсутність судимості. Подьячий пред'явити її не зміг - після анексії Криму Росією судимості, отримані мешканцями Криму в Україні, залишилися в силі. В результаті конкурс він не пройшов і залишився без роботи.

У травні 2017 го Подьячий отримав направлення від центру зайнятості - йому запропонували стати вчителем математики в сімферопольській школі № 18. Однак і цей навчальний заклад відмовився приймати Подьячого, оскільки він як і раніше не міг надати довідку про відсутність судимості. Подьячий оскаржив це рішення в суді (3 липня мало відбутися перше засідання, але його перенесли на 27 липня). 

Трудовий кодекс України забороняє займатися викладацькою діяльністю засудженим, в тому числі по статтях, пов'язаних із замахом на конституційний лад (стаття 110 КК України також застосовується до тих, хто робив замах на конституційний лад). .

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: