У справі «беркутівців» було проведено більше 40 балістичних експертиз, і 36 з них нічого не показали, - адвокат

У справі «беркутівців» було проведено більше 40 балістичних експертиз, і 36 з них нічого не показали, - адвокат

В 36 експертизах зроблені висновки про те, що ідентифікувати кулі неможливо

Захисник «беркутівців» (Павла Аброськіна та Олександра Маринченка), партнер адвокатської фірми Goro legal Олександр Горошинський в інтерв'ю «Главкому» розповів, що уже понад місяць у судовому засіданні досліджують балістичний напрямок, а саме - судово-балістичні експертизи, проведені на досудовому слідстві.

«Хочу нагадати, що спочатку справа щодо співробітників «Беркуту» була направлена до Печерського суду. Потім, після визначення підсудності, її розгляд перемістився до Святошинського суду. Справу там зараз слухає суд присяжних: у нас є троє присяжних (плюс двоє запасних) та двоє професійних суддів – головуючий і боковий. У грудні минулого року на додаток до Павла Аброськіна та Миколи Зінченка було затримано ще трьох співробітників «Беркуту» (Олега Янишевського, Олександра Маринченка, Сергія Тамтуру, - «Главком»), справи було об’єднано. І, по суті, з січня слухання почалося заново», - розповів Горошинський.

За його словами, спершу вони розглядають матеріали щодо ідентифікації осіб.

«Ідеться про білінг мобільних телефонів і геолокацію, відео та експертизу, спрямовану на спробу впізнання осіб. Також ключовим у цій справі є балістичний сектор, де предметом досліджень є зброя, кулі, гільзи, вилучені з місця подій та отримані в результаті криміналістичних відстрілів зі зброї, яка була закріплена за полком «Беркуту». До речі, цей криміналістичний експериментальний відстріл закріпленої за співробітниками МВС України вогнепальної зброї (кожна службова вогнепальна зброя проходить експериментальні відстріли з метою подальшої ідентифікації зброї) відбувся 2012-го року, а події, про які йдеться, - уже в лютому 2014-го. Тобто минуло два роки. І це дуже важливо, бо позначається на можливості проведення досліджень гільз та куль. От, власне, уже понад місяць у судовому засіданні ми досліджуємо цей балістичний напрямок, а саме - судово-балістичні експертизи, проведені на досудовому слідстві. На засіданні 26 липня ми допитували експертів-балістів», - зазначив адвокат.

Горошинський повідомив, що загалом у справі було проведено більше 40 балістичних експертиз.

«Допит був складний і цікавий. Загалом у справі було проведено більше 40 балістичних експертиз. Досліджені кулі, вилучені з тіл загиблих, поранених, з місця подій, наприклад, із номерів готелю «Україна», з дерев, була одна куля з автомобіля, а також кулі, що були знайдені свідками на вулиці. За цими кулями, власне, і намагаються ідентифікувати осіб, які їх відстрілювали, випускали. В 36 експертизах зроблені висновки про те, що ідентифікувати кулі неможливо. Під час допиту експерти повідомили, що кулі сканували на спеціальній системі балістичної ідентифікації - приладі АБІС «ТАИС», першу експертизу на якому проведено 17 січня 2015 року. Він сканує кулю по колу, потім розгортає фотографію. На кулі, звісно, лишаються якісь сліди, які далі порівнюються на схожість. І цей прилад нічого не показав. Як сказали експерти, таке можливо через велику кількість об’єктів дослідження: на початку треба було дослідити 578 куль. І головне завдання цього приладу полягало в тому, щоб мінімізувати кількість. Тобто він, аналізуючи сліди на кулях, обирав умовно 20 об’єктів, що найбільше підходять. І їх уже самі експерти мають досліджувати в мікроскоп. Це вони роблять рік, і теж нічого не можуть встановити», - пояснив захисник «беркутівців».

Нагадаємо, що були повідомлення, що завдяки розслідуванню Київського НДІ судових експертиз під керівництвом Олександра Рувіна та Експертній службі МВС було виявлено зброю, з якої стріляв один із «беркутівців» Павло Аброськін. Також було доведено, що саме кулею з цієї зброї було поранено одного з активістів.

«Уже згодом, у грудні 2015-го року, коли справу по Янишевському, Тамтурі та Маринченку мали передати до суду, нам відкрили результати двох нових балістичних експертиз: одна з них датована 10 грудня 2015 року, друга – 16 грудня 2015 року. От ми бачимо фото досліджуваних куль. Це лише їхні частинки. За цими слідами експерти КНДІСЕ і ДНДЕКЦ МВС (Державний науково-дослідний експертно-криміналістичний центр, - «Главком») спільно й намагаються щось установити. Але давайте подивимось, що встановлено. Спочатку беремо резолютивну частину експертизи. Там зазначено, що куля, надана свідком, куля, вилучена з трупу, а також куля, вилучена з пораненого під час надання медичної допомоги, відстріляні з АКМС №703087. Про це, власне, знають усі, про це казала Генпрокуратура: мовляв, так от же експертиза встановила, що ці кулі випущені з автомату, який належав Аброськіну. Але йдемо далі. Беремо ту саму експертизу й дивимось описову частину. Там вказано, що встановлено схожість куль. І є розбіжність. У резолютивній частині йдеться, що Кемського (Сергій Кемський загинув на Інститутський, допомагаючи виносити тіла загиблих, - «Главком») було застрелено з автомата №703087, а згідно до описової частини, його було застрелено з іншого автомату - №792786, який не належав Аброськіну! Хоча в резолютивній частині якимось чином фігурує вже саме його зброя», - пояснив адвокат.

Горошинський зазначив, що співробітнику «Беркуту» не могло належати два автомати.

«Це неможливо. До того ж, ми продивляємося все відео. Немає жодного бійця – якщо вже допускати, що вся «Чорна рота», яка б була із двома автоматами. Усі - з одним автоматом. Цей автомат начебто теж належав співробітнику «Беркуту» на прізвище Малярчук. Але потім виявилось, що автомат був за ним закріплений, проте сам Малярчук на той час уже не працював в «Беркуті». Прокуратура не може на сьогодні надати прямих доказів провини Аброськіна. Більш того, у мене є всі підстави вважати, що прокуратура на сьогодні фальсифікує докази. Але я вам показую відповідні документи. Самі для себе робіть висновки», - резюмував захисник «беркутівців».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: