У столиці ліквідували конвертаційний центр з обігом понад 200 млн грн

У столиці ліквідували конвертаційний центр з обігом понад 200 млн грн
Фото market.korupciya.com

Члени злочинної групи використовували розрахункові рахунки, відкриті у п'яти банківських установах

У Києві фіскальною службою ліквідовано конвертаційний центр з обігом понад 200 мільйонів гривень. Про це повідомили в прес-службі ГУ ДФС в Києві.

«У рамках розслідування кримінального провадження, відкритого за ч. 3 ст. 212 (ухилення від сплати податків, зборів, інших обов'язкових платежів) Кримінального кодексу України було встановлено, що група осіб через підконтрольні їм транзитно-конвертаційні і фіктивні підприємства надавала послуги з конвертації коштів з безготівкової форми у готівкову і формування податкового кредиту підприємствам реального сектора економіки переважно з Києва та Київської області», – йдеться в повідомленні.

Податковий кредит з ПДВ для фірм-учасників конвертаційного центру відображався за рахунок нібито придбаних товарів у сільгоспвиробника без фактичного перерахування грошових коштів на його рахунку. Крім того, реально діючі підприємства перераховували безготівкові кошти на рахунки підконтрольних учасникам центру транзитних і фіктивних фірм за нібито придбані товарно-матеріальні цінності. Після цього частина грошових коштів знімалася готівкою через касу банку під виглядом оплати за товари постачальникам. Незаконно переконвертовану готівку, за винятком 10-11%, які служили «винагородою», разом з підробленими первинними документам передавали «клієнтам» - посадовим особам фірм реального сектора економіки.

Також учасники конвертаційного центру планували незаконно використовувати рахунки 16 благодійних організацій для переказу грошових коштів підприємствам реального сектору економіки під виглядом надання допомоги інтернатам і організаціям для дітей-сиріт.

Зловмисники планували імпортувати в Україну гуманітарну допомогу, яка не обкладається податком, але, за наявною інформацією, учасники конвертаційного центру збиралися реалізовувати отримані товари на внутрішньому ринку України з метою отримання прибутку.

У своій протиправній діяльності члени групи використовували розрахункові рахунки, відкриті у п'яти банківських установах. Загальний обсяг проконвертованих коштів склав понад 200 мільйонів гривень, ймовірні втрати бюджету - понад 30 мільйонів.

В результаті здійснених в Києві дев'яти обшуків було знайдено та вилучено 320 тисяч гривень, комп'ютерну техніку, первинну та бухгалтерську документацію, банківські картки та чорнові записи, 42 печатки, чотири з яких - печатки благодійних фондів. Всі вилучені під час проведення слідчих дій речі і документи долучені до матеріалів кримінального провадження як речові докази. Слідчі дії тривають.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: