У відповідь на появу проспекту Бандери у Києві Сенат Польщі хоче визнати Волинську трагедію геноцидом

У відповідь на появу проспекту Бандери у Києві Сенат Польщі хоче визнати Волинську трагедію геноцидом
naftogaz.com

Памʼять про жертв злочину, скоєного в 1940-ві роки українськими націоналістами, досі не була належним чином увічнена, вважаєть у сенаті

Верхня палата польського парламенту ухвалила постанову щодо Волинської трагедії. Як повідомляє Wirtualna Polska, у резолюції сенатори закликають польський Сейм встановити 11 липня Національним днем пам’яті жертв «геноциду, вчиненого українськими націоналістами проти громадян Другої Речі Посполитої».

«За ухвалення резолюції проголосували 60 сенаторів, 23 були проти, 1 утримався», – йдеться у повідомленні.

За словами голови комісії із зв'язків з поляками за кордоном Міхала Дворчика, основою резолюції Сенату був законопроект щодо вшанування памʼяті жертв Волинської трагедії, авторства депутатів від ПіС, представлений в Сеймі. «Важливо, що Сенат встиг прийняти резолюцію до 11 липня, дня, коли традиційно вшановуються жертви геноциду, вчиненого українськими націоналістами. На жаль, Сейм не встиг зі своїм рішенням», – додав Дворчик.

«Сенат Республіки віддає шану памʼяті громадян II Республіки, по-звірячому убитих українськими націоналістами», – йдеться в постанові. У резолюції також висловлюється «шана і подяка тим українцям, які ризикуючи власним життям, рятували поляків». Також у тексті резолюції йдеться про те, що «памʼять про жертв злочину, скоєного в 1940-ві роки українськими  націоналістами, досі не була належним чином увічнена, а масові вбивства не були названі, за історичною правдою, геноцидом».

У звʼязку з цим Сенат Польщі закликає Сейм встановити «день 11 липня Національним Днем Пам'яті Жертв Геноциду, здійсненого українськими націоналістами на громадянах ІІ Республіки Польщі».

Як відомо, у стосунках Києва та Варшави з’явився додатковий привід для напруженості через те, що міська рада Києва перейменувала Московський проспект на проспект Степана Бандери. В Польщі сприйняли цю дію як недружню.

Історик-публіцист Олександр Зінченко раніше висловив переконання: в умовах антиукраїнської істерії, яка зараз точиться у Польщі, перейменування Московського проспекту на проспект Степана Бандери, за яке сьогодні проголосували депутати Київради, - рішення нерозумне. Шлях до примирення народів він вбачає у засудженні «конкретних злочинців тих подій».

У свою чергу польський історик, заступник директора Центру польсько-російського діалогу та порозуміння Лукаш Адамський вважає, що на конфлікті пам’яті між двома народами спекулює російська пропаганда. «Кремль виграє від розбурхування конфлікту щодо тих історичних подій», - зазначив він.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: