Україна дивом потрапила до двадцятки найкращих борців проти зміни клімату

Україна дивом потрапила до двадцятки найкращих борців проти зміни клімату
Міжнародні кліматичні переговори ООН (COP24) у польському місті Катовіце
Фото: moderndiplomacy.eu

Економічний занепад сприяє поліпшенню «кліматичного» рейтингу України

Україна посіла 18 місце у рейтингу запобігання кліматичним змінам (Climate Change Performance Index - CCPI 2019). Рейтинг представила німецька неурядова організація Germanwatch спільно з партнерами під час конференції ООН із захисту клімату (COP24).

Всього рейтинг оцінив досягнення 84 країни світу у 4 категоріях: скорочення викидів парникових газів, розвиток відновлюваної енергетики, зменшення споживання енергії та кліматична політика країни.

За словами одного із авторів рейтингу, Яна Бурка (Germanwatch), деякі країни з наведеного рейтингу перебувають в особливих умовах не через дії, пов’язані із прагненням запобігти кліматичним змінам, а через власне економічне становище. Це стосується й України.  

Експерти з української організації «Екодія» наголошують на тому, що саме занепад промисловості з 1990 року, в тому числі і через окупацію Донбасу призвели до того, що за останні 25 років викиди вуглекислого газу в Україні скоротилися втричі.

Крім того, національно-визначений внесок України до Паризької угоди (угоди від 2015 року в рамках Рамкової конвенції ООН про зміну клімату щодо регулювання заходів зі зменшення викидів діоксиду вуглецю (CO₂) з 2020 р.) говорить про зобов’язання скоротити викиди CO₂ до 60% від рівня 1990 року. Але насправді фактичний рівень викидів CO₂ у 2015 році для України становив 32%. Іншим словами, зазначають екологи, України по скороченню викидів не дотримується своїх же зобов’язань.

Як повідомлялося, з 3 до 15 грудня у польському місті Катовіце відбуваються міжнародні кліматичні переговори ООН (COP24). Офіційні представники від України також беруть в них участь. Українські неурядові організації, зокрема, добиваються від України ухвалення рішення про перегляд національного внеску в Паризьку угоду (НВВ) у 2019 році у бік збільшення.

Як повідомляв «Главком», шестеро активістів з України не змогли потрапити на міжнародні кліматичні переговори, ще кількох польські правоохоронці затримали у Катовіце. Згодом після втручання українських дипломатів активістів відпустили

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: