Україна приєднується до Європейської організації ядерних досліджень — Міносвіти

Україна стає асоційованим членом CERN, що дає змогу платити значно менші внески ніж державам-членам

Україна стане асоційованим членом Європейської організації ядерних досліджень CERN. Це відбудеться у жовтні, після сплати офіційного членського внеску, передає прес-служба Міністерства освіти та науки.

Як повідомила голова Міносвіти Лілія Гриневич, набувши статусу асоційованого члена, Україна зможе долучитись до створення нових матеріалів, розробки та впровадження нових обчислювальних та інформаційних технологій, розвитку грід-мереж, направляти молодих учених на стажування та продовжувати співпрацю в рамках робіт за дослідницькими проектами CERN.

«Україні було запропоновано унікальну форму співпраці. З одного боку, Україна стає асоційованим членом CERN, що дає змогу платити значно менші внески ніж державам-членам. З іншого боку, Україна матиме змогу брати участь у всіх формах наукового співробітництва, які можливі для повноправних членів організації», — зазначила Гриневич.

На думку міністра, відкриття таких перспектив створить сприятливіші умови для талановитої молоді, що має зменшити відтік кадрів за кордон.

CERN (ЦЕРН, від фр. Conseil Européenpourla Recherche Nucléaire, Європейська організація ядерних досліджень) — провідна міжнародна наукова організація, найбільша у світі лабораторія фізики високих енергій. Розташована на кордоні між Францією і Швейцарією. Угоду про створення CERN було підписано в Парижі 29 червня 1953 року. Нині в CERN працюють 103 українські вчені.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: