Україна в Мінську наполягає на створенні «зони безпеки» на Донбасі

Україна в Мінську наполягає на створенні «зони безпеки» на Донбасі

У Мінську на засіданнях Тристоронньої контактної групи відбувається узгодження документа про розведення сил на Донбасі

Керівник робочої підгрупи з питань безпеки у Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі Євген Марчук наголошує, що Україна в Мінську наполягає на закріпленні меж лінії розмежування станом на вересень 2014 року для початку відведення сил і озброєння на Донбасі. Про це він сказав журналістам.
Як поінформував представник України, в Мінську на даний час на засіданнях Тристоронньої контактної групи відбувається узгодження документа про розведення сил на Донбасі.
За його словами, російська сторона «досить «грамотно» вміє затягувати будь-яке питання». «У принципі, з точки зору здорового глузду, важко заперечувати проти того, щоб відвести військових, щоб снайпери не бачили цілі, щоб один одного не бачили, не робили провокацій», - наголосив Марчук.
«На сьогодні їх не влаштовують два пункти з цієї великої угоди. Перший - це те, що відведення відбувалося, і за основу була взята лінія розмежування від 19 вересня 2014 року, на чому ми наполягаємо. І друге - вони хочуть вилучити у преамбулі, це не в імперативній частині, вилучити посилання на те, що в основу цієї домовленості беруться 12 принципів, які розроблені воєнними експертами «нормандської четвірки». У Мінську це було, коли вони там залишалися і відпрацювали», - наголосив Марчук.
При цьому, за його словами, усі інші моменти наразі погоджені.
Також він сказав, що сторони домовилися не чекати наступного раунду переговорів у Мінську, що відбудеться 27 липня, а в режимі онлайн спробувати погодити зазначені моменти.
За його словами, питання затвердження лінії розмежування станом на вересень 2014 року «принципове для нас». «Думаю, що на чомусь домовимося, знайдемо якийсь компроміс, і якщо це відбудеться, тоді є готових три ділянки (для розведення сил – Ред.)», - заявив Марчук.
Такими ділянками є Станиця Луганська, Золоте та Петрівське. «Три ділянки по два кілометри в глибину, два кілометри в ширину, і тоді їх можна розширити. Якщо ось цей квадрат 2 на 2 зробити, але там передбачено, перш ніж почати, визначення точних координат, абсолютно точні до секунд. (Також) з другого боку обов'язково передбачається сім днів тиші, тобто, якщо не буде семи днів тиші, а будуть обстріли, ніякого відведення не буде», - заявив Марчук, розповівши про передумови початку розведення сил на Донбасі.
Кожна сторона повинна буде повідомити Спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ документально про точні координати поточного розташування й подальшого відведення всіх сил. Очікується, що таке повідомлення до СММ ОБСЄ буде спрямовано по факту дотримання семи днів тиші. Спостерігачі ОБСЄ, своєю чергою, мають перевірити, що режим тиші дійсно дотримується, а потім має бути звернення про одночасне відведення сил сторонами. Відведення має відбуватися синхронно. «Наприклад, там де ми зараз, будемо (погоджувати) відведення у Станиці Луганській, ми пропонуємо, щоб цю зону продовжити не на два кілометри, а щоб вона пішла вздовж річки Сіверський Донець аж до самого українсько-російського кордону», - сказав Марчук.
Він пояснив, що в тому районі таке відведення може сприяти встановленню миру на великій частині території, яка буде звільнена від присутності військових та техніки.
«Чому ми наполягали на цьому й наполягаємо? Тому що це може бути початком відведення по усій лінії зіткнення, а вона є лінією фронту практично», - заявив Марчук.
Представник України зазначив, що наразі пропонується створення хоч і невеликої, по 2 кілометри, але все ж таки зони безпеки, вільної не тільки від важкого озброєння, а й від військових. За його словами, у цій зоні безпеки не повинно бути особового складу, бронетранспортерів, крупнокаліберних кулеметів, гранатометів, снайперів, а також диверсійно-розвідувальних груп
Джерело: УНІАН

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: