Україна вже висунула «Газпрому» позов на $26,6 млрд у Стокгольмському арбітражі

Україна вже висунула «Газпрому» позов на $26,6 млрд у Стокгольмському арбітражі

Україна вимагає, щоб була змінена формула у контракті, була змінена ставка транзиту і в принципі були змінені умови контрактів.

Україна наразі вже висунула позовну вимогу «Газпрому» у Стокгольмському арбітражі на суму 26,6 млрд доларів.

Про це в ефірі Громадського сказав Юрій Вітренко, директор із розвитку бізнесу НАК «Нафтогаз України».

«Ми висунули позовні вимоги у розмірі 26,6 млрд доларів. Це так звана ретроактивна компенсація, тобто за те, що ми переплатили у минулих роках і те, що недоотримали за транзит у минулих роках. Але ми також вимагаємо, щоб була змінена формула у контракті, була змінена ставка транзиту і в принципі були змінені умови контрактів і це дасть додатковий ефект від часу очікуваного прийняття рішення – це перша половина 2017 року, наступного року до часу закінчення контракту – це 2019 рік. Додатковий економічний ефект буде ще більше, ніж 20 млрд доларів. Тобто сукупно буде приблизно 50 млрд доларів економічний ефект для України через Стокгольмський арбітраж», – сказав Вітренко.

Він також розповів про наявний прогрес у справі.

«Ми просуваємося, прогрес поки нас задовільняє. Слухання розпочинаються уже у вересні. Зі свого боку ми надали усі необхідні юридичні докази, експертні висновки. Ми вважаємо, що ми дуже добре підготувалися. Судячи з дій російської сторони, ми бачимо, що вони відчувають себе невпевнено. Заяви російської сторони, і пана Путіна і пана Міллєра, що зараз, можливо, якісь обсяги транзиту будуть через Україну, це чисто юридичний трюк, який вони використовують у Стокгольмському арбітражі, щоб був контраргумент в них проти використання прискореної амортизації з нашого боку», – сказав Вітренко.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: