Українці хочуть змін у зовнішній політиці країни - опитування

Українці хочуть змін у зовнішній політиці країни - опитування

Більше половини українців вважають, що пріоритетом зовнішньої політики України має бути її економізація – пошук нових ринків збуту

Абсолютна більшість громадян України (більше 90%) переконані, що зовнішня політика України потребує змін. 10% опитаних українців виловилися за те, щоб залишити стосунки із Росією на тому ж рівні, як і до анексії Криму Росією. Про це розповіли під час прес-конференції в прес-центрі «Главкому» експерти Інституту світової політики (ІСП).
«Попри переважну підтримку європейської та євроатлантичної інтеграції України, в країні зберігаються регіональні розбіжності щодо пріоритетів зовнішньої політики. На заході України найбільше підтримують європейську та євроатлантичну інтеграцію України, на Сході – найменше», - говорить Альона Гетьманчук, директорка Інституту світової політики.
За її словами, більше половини українців вважають, що пріоритетом зовнішньої політики України має бути її економізація – пошук нових ринків збуту. Так вважає 54,1% опитаних респондентів.
Перший заступник директора Інституту світової політики Сергій Солодкий повідомив, що десята частина респондентів підтримує повернення до співпраці з Росією на попередньому рівні. «Найбільше цю тезу підтримують мешканці Сходу - 18,6%, найменше - Заходу України - 1,7%», - сказав він.
Четверта частина українців підтримує нейтралітет держави (24,7%), а п’ята частина називає зразком для наслідування у зовнішній політиці країни, які не належать до військових альянсів, тобто Швейцарія та Ізраїль.
Однак експерти-міжнародники зазначають, що далеко не всі громадяни України обізнані зі сферою міжнародних відносин: майже п’ята частина респондентів не змогла дати відповідь на питання.
Опитування проводилось компанією TNS Ukraine на замовлення ІСП в рамках проекту «Аудит зовнішньої політики України». Опитування здійснене по всій території України, окрім АР Крим. З результатами дослідження можна ознайомитися тут.
Переглянути запис прес-конференції можна тут.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: