Україні потрібна нова Конституція - Безсмертний

Україні потрібна нова Конституція - Безсмертний
Фото: www.iamir.info

На думку політика, потрібно скасувати посаду президента

Колишній представник України у Тристоронній контактній групі з вирішення конфлікту на Донбасі, екс-посол України в Білорусі Роман Безсмертний вважає, що Україні потрібна нова Конституція.
«Нам потрібно говорити про перезавантаження української держави. Якщо хочете – її перезаснування», - сказав він в інтерв’ю виданню «МИР».
На його думку, потрібно скасувати посаду президента. «Якщо відверто — сподівався, що Янукович стане останнім президентом України. Вже очевидно, що певні інституції перетворилися в Україні на джерело зайвих дискусій, конфліктів та криз. І ось ця «голка» — захована саме в Конституції», - вважає політик. Він уточнив, що має на увазі такі інституції як Адміністрація президента, апарат Кабінету міністрів та ін..
Крім того, Безсмертний вважає, що потрібно урізати повноваження Генеральної прокуратури. «Цілий розділ у Конституції присвячено Генеральній прокуратурі. Ви колись задумувалися – а чи є в цієї інституції стільки повноважень, аби бути окремим розділом в Основному законі нашої держави? У конституції якої країни ви побачите подібне? А до чого це приводить? А до того, що ми півроку відправляємо уряд у відставку, а потім ще півроку дозволяємо собі займатися формуванням наступного уряду. Потім — не знаємо, що робити з посадою генерального прокурора і як її заповнити. І так безкінечно. Хто-небудь може, нарешті, зрозуміти, що посада генерального прокурора у цивілізований країні – нижча за посаду керівника будь-якого підрозділу міністерства юстиції?», - зазначив політик.
Безсмертний також вважає, що Україні потрібен двопалатний парламент. На його думку, однопалатний український парламент – «рудимент». «На жаль, у 1995 році я зібрав всього-на-всього 92 депутатські підписи за двопалатний парламент (в 1994-1998 рр. Безсмертний — народний депутат 2-го скликання. – Ред.)», - сказав він.
«Розумієте, ми створили агресивну представницьку владу, яка стимулює конфлікти, а не розв’язує їх. І «відрубали» донесення проблем із регіонів до центральної влади. Тому я й кажу, що Конституція потребує серйозного перегляду. Треба глибше, серйозніше дивитися і на проекти нової Конституції, і на питання про те, у який спосіб приймати. Не треба дурити людей,заявляючи, що референдум – це гарантія від помилки. Але не треба й думати, що раціональна Конституція може бути написана в умовах нинішньої системи владних координат», - підкреслив Безсмертний.
«Переконаний, ми мамо проблему не тільки і не стільки економічної кризи, банківської кризи,соціальної кризи, війни, а й – в першу чергу — маємо велику проблему інституційної кризи держави. Яка може розв’язатися лише шляхом формування нової Конституції», - зазначив він.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: