Україні знову загрожує дефолт – Bloomberg

Україні знову загрожує дефолт – Bloomberg

Україна потрапила в трійку країн-лідерів за ймовірністю дефолту

Агентство Bloomberg випустило невтішний прогноз для економіки України. Експерти зазначають, що ймовірність дефолту в Україні в найближчі три роки оцінюється в 17,8%, беручи до уваги такі фактори, як стан економіки, непогашену заборгованість і політичні ризики. Це третій за величиною показник у світі після Венесуели та Греції.
Через рік після того, як Україні вдалося запобігти дефолту шляхом досягнення угоди з кредиторами про реструктуризацію $18 млрд боргу, ринок облігацій країни знову починає відхилятися від курсу.
Якщо в перші сім місяців року Україна лідирувала серед ринків Європи, що розвиваються, то в серпні українські облігації втратили частину зростання після того, як загострилися відносини з Росією через Крим.
Розпродаж свідчить про мінливість настроїв інвесторів у той час, коли країна намагається відновити міжнародні резерви, а Міжнародний валютний фонд заморозив свої кредити за програмою допомоги країні.
Українські облігації подорожчали в січні-липні на 14%, так як фонди ринків, що розвиваються, які орієнтуються на прибутковість, майже в три рази збільшили частку цих паперів. На кінець липня на Україну припадало 1,4% їхніх боргових портфелів, що відповідає рівню вкладень в облігації Індії, Казахстану або Румунії, йдеться в серпневому огляді ING Groep NV із посиланням на дані EPFR.
Спекулятивні інвестиції в серпні почали йти з України після того, як президент Росії Володимир Путін звинуватив Україну в підготовці терактів у Криму, а його український колега Петро Порошенко попередив про загрозу російського вторгнення. Прибутковість облігацій з погашенням у вересні 2019 року підскочила в серпні на 50 базисних пунктів, до 8,42%, це найбільш різкий показник з лютого, коли відставка міністра економіки виявила зростаючу недієздатність уряду.
Загострення відносин між Україною і Росією, а також ескалація більш ніж дворічного конфлікту на сході України погіршили перспективи зростання української економіки. Так звані ВВП-варанти, які випущено в рамках реструктуризації і передбачають виплати у разі, якщо валовий внутрішній продукт перевищить $125 мільярдів, цьогоріч подешевшали на 20% на тлі погіршення перспектив відновлення.
Економіка обсягом $91 мільярд на найближчих два квартали може скоротитися на 0,5% після зростання на 1,3% у квітні-червні, свідчать опитування Bloomberg і дані уряду України.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: