Українські правозахисники просять Європу натиснути на РФ для припинення порушень прав людини на Донбасі

Українські правозахисники просять Європу натиснути на РФ для припинення порушень прав людини на Донбасі
Заручники на Донбасі

Правозахисники: Питання захисту прав людини має бути пріоритетом під час переговорів щодо Донбасу

Українські правозахисні організації глибоко занепокоєні тим, що питання захисту прав людини досі не стало одним із пріоритетних під час переговорів з врегулювання збройного конфлікту на Донбасі. Про це йдеться у зверненні українських правозахисних організацій до держав – членів Ради Європи щодо пріоритетів під час переговорів із врегулювання збройного конфлікту на Донбасі.

«Бракує наполегливості у просуванні звільнення військовополонених та цивільних заручників, яке взагалі б мало розглядатися як conditio sine qua non у виконанні всіх досягнутих домовленостей. Безумовною вимогою є встановлення належного контролю за ситуацією з боку міжнародних організацій та інститутів, зокрема, має бути забезпечено вільну роботу міжнародних гуманітарних організацій та міжнародних моніторингових місій, їхній безперешкодний доступ до всіх місць несвободи, їхній захист цивільного населення від сваволі людей із автоматами, здійснення ефективного розслідування тяжких злочинів та притягнення винних у до відповідальності, тиску на Російську Федерацію для припинення порушень прав людини на окупованих територіях», – сказано у зверненні.

Правозахисники звертають увагу на те, що натомість на тлі постійних обстрілів на лінії розмежування та продовження завезення військової техніки через неконтрольовану Україною ділянку україно-російського кордону як першочергові розглядаються питання проведення виборів на окупованих територіях. «При цьому повністю ігнорується той факт, що в умовах відсутності захисту прав людини вибори перетворюються з інструменту вільного волевиявлення на інструмент легітимізації військових диктатур», – зазначається у зверненні.

«З огляду на це ми закликаємо держави – члени Ради Європи визначити питання захисту прав людини як пріоритетне під час переговорів з врегулювання збройного конфлікту на Донбасі та здійснювати їх просування у постійній консультації із міжнародними та українськими правозахисними організаціями, які працюють над документуванням порушень прав людини та міжнародних злочинів у зоні збройного конфлікту й захистом прав жертв конфлікту», – закликали правозахисники.

Звернення подано коаліцією «Справедливість заради миру на Донбасі», яка є неформальною спілкою 17 громадських правозахисних організацій та ініціатив, що об’єднали свої зусилля задля узгодженого документування порушень прав людини та міжнародних злочинів, які було скоєно під час збройного конфлікту на сході України, та надання правової, психологічної та іншої допомоги потерпілим людям. Більшість учасників коаліції – це громадські об’єднання з Луганської та Донецької областей. До складу коаліції входить також і Українська Гельсінська спілка з прав людини.

Нагадаємо, за останніми даними, заручниками бойовиків вважаються 119 українських громадян.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: