Уявлення про потужність російської армії дуже перебільшене - норвезькі експерти

Уявлення про потужність російської армії дуже перебільшене - норвезькі експерти

Росіяни відчувають себе в безпеці лише тоді, коли змушують інших відчувати деяку невпевненість, - каже аналітик

Старший науковий співробітник Норвезького інституту зовнішньої політики Сверре Лодгорд вважає, що уявлення про потужність російської армії дуже перебільшене, - пише норвезьке видання NRK.

Зокрема, він нагадав: російський оборонний бюджет становить приблизно 12% від американського і приблизно 8% від бюджету НАТО. «Багато що з того, що можна знайти в різних порівняльних матеріалах про російську військову потужність, ніяк не пов'язане з реальністю. Тим не менше, немає жодного сумніву в тому, що активні дії російської армії є нав'язливими й викликають занепокоєння», - сказав він.

Своєю чергою, колишній командувач збройними силами Норвегії Сверре Дісен, науковий співробітник Норвезького інституту зовнішньої політики, стверджує: «Важливо зрозуміти, що Росія - це велика держава, яка мислить «геополітично інакше, ніж ми. Створюється враження, що росіяни відчувають себе в безпеці лише тоді, коли змушують інших відчувати деяку невпевненість. Це може бути причиною, що викликала авіаційні маневри».

Проте Дісен розуміє, що виклики, пов'язані з безпекою в Європі нині, не схожі з тими, які існували під час холодної війни. «Зараз ми маємо справу з регіональними викликами, - говорить він, - на противагу тим, які були під час холодної війни, коли вся організація піддавалася загрозі».

На його думку, нинішні загрози спрямовані проти прибалтійських країн і Польщі, і що це випробовує на міцність принцип солідарності НАТО. Дісен також нагадав про те, що оборонний бюджет трьох найбільших європейських країн НАТО - Франції, Великої Британії та Німеччини - значно більше за оборонний бюджет Росії.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: