В Білорусі проживають близько 20 тисяч переселенців з окупованого Донбасу, - дипломат

В Білорусі проживають близько 20 тисяч переселенців з окупованого Донбасу, - дипломат
Пункт пропуску на ділянці Пінського прикордонного загону в Білорусі

Ураїнці, які живуть в Білорусі, найчастіше звертаються до посольства з питань отримання біометричних закордонних паспортів

Посол України в Білорусі Ігор Кизим в інтерв’ю «Главкому» розповів. скільки громадян України переїхало до Білорусі, рятуючись від збройного конфлікту на Донбасі.

«Називають різні цифри – 160 тисяч – 170 тисяч. Але я звертався до офіційних органів Білорусі – до Департаменту з громадянства і міграції Міністерства внутрішніх справ Республіки Білорусь.  Будь-яка особа, яка приїжджає у тому числі до Білорусі, має бути зареєстрована. Усього нині зареєстровано близько 45 тисяч громадян України, які проживають у Білорусі. Це люди, яким надано дозвіл на постійне та тимчасове проживання.  Частина з них – приблизно половина переїхала з Луганської та Донецької областей України. Проте ми знаємо, що ці люди є українцями і наша держава ними має опікуватися», - розповів посол.

Крім того, три особи мають офіційний статус біженця, 1600 громадянам надано додатковий захист. Дипломат зазначив, що  він цілком довіряє офіційним даним білоруської сторони.

«Це офіційна інформація Департаменту з громадянства і міграції Білорусі. Пригадую, у 2015-му році лунали цифри, що 100 тисяч українців перетнули кордон з Білоруссю. Але це не означає, що вони залишилися в країні, з таким же успіхом ці люди могли повернутися назад так, як і заїхали до Білорусі. Будь-яка сім’я, яка отримала тут в Білорусі допомогу – це подяка білоруській стороні за це. Люди, які переїхали з Донбасу отримали у Білорусі і правову допомогу, і матеріальну», - додав Кизим.

Він розповів, що ураїнці, які живуть в Білорусі, найчастіше  звертаються до посольства з питань отримання біометричних закордонних паспортів. Особливо побільшало таких звернень після того, як в України з’явилася можливість без віз відвідувати країни Євросоюзу.

«Що стосується питань працевлаштування, навчання дітей, медичного обслуговування, то тут у Білорусі ці питання урегульовані. Тобто іноземці, зокрема українці, завдяки білоруським законам можуть звертатися до органів влади на місцях, які сприяють влаштуванню дитини до школи чи допомагають у пошуку роботи. Іншими словами в українців, які проживають у Білорусі, потреби до посольства звертатися, скажімо, з питань допомоги у працевлаштуванні, немає». – резюмував Ігор Кизим.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: