В ЄС стурбовані погрозами РФ використати ядерну зброю – резолюція

В ЄС стурбовані погрозами РФ використати ядерну зброю – резолюція
Ядерна зброя РФ

Європарламент закликав ядерні держави скоротити арсенал ядерної зброї, перемістити її з місць розгортання до сховищ і зменшити її роль у воєнних доктринах

Європейський парламент стурбований погрозами Росії використати ядерну зброю й закликав держави з ядерною зброєю скоротити її кількість та зменшити її роль у воєнних доктринах. Про це йдеться в резолюції «Ядерна безпека та нерозповсюдження», яку було проголосовано в четвер у рамках пленарного засідання Європарламенту в Страсбурзі, повідомляє УНІАН.

Зокрема, депутати Європарламенту висловили стурбованість щодо висловлювань з російського боку, які вказують на підвищену готовність використати ядерну зброю і на розгляд можливості розгортання ядерної зброї на додаткових територіях у Європі.

Депутати вказали на «тривожні приклади російських військових навчань, що імітують використання цієї зброї проти Польщі, на заяви високопоставлених російських офіційних осіб про те, що Росія має право розміщувати ядерну зброю в Криму та на розгортання системи «Іскандер», здатної нести ядерні ракети, у Калінінградському регіоні, який є сусіднім із Литвою та Польщею».

«Загострення відносин між ядерними збройними державами, такими як Росія і США або Індія та Пакистан, погрози Росії використати ядерну зброю або розгорнути її на ще більшій території в Європі роблять ситуацію у сфері безпеки ЄС усе більш напруженою», – йдеться в резолюції.

У цьому зв’язку депутати ЄП закликали ці держави скоротити арсенал ядерної зброї, перемістити її з місць розгортання до сховищ і зменшити її роль у воєнних доктринах.

У резолюції констатується, що станом на січень 2016 року дев’ять країн – США, Росія, Великобританія, Франція, Китай, Індія, Пакистан, Ізраїль та Корейська Народно-Демократична Республіка – мали загалом майже 15,4 тис. одиниць ядерної зброї.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: