В Мінагро є погана новина для «Нашої Ряби»

В Мінагро є погана новина для «Нашої Ряби»

Міністр агрополітики заявив, що буде переглянуто питання державної підтримки крупних гравців у галузі птахівництва: «Їм допомагати, певно що, не варто»

Міністр аграрної політики Тарас Кутовий в інтерв'ю «Главкому» розповів, що при визначенні тих гравців, які матимуть право на державну підтримку, можливе обмеження по обороту.

«Розумію, що ви питаєте про крупних гравців, які мають непогані фінансові результати. Це - складна історія, яка вирішується питанням обмеження обороту, поголів’я. Тобто підтримувати потрібно, але малого гравця, і не просто вирощування птиці на м'ясо, наприклад, молодняка. Я підтримував би це. У нас «батьківське» яйце майже все імпортоване. Здається, лише дві компанії здійснюють в Україні повний цикл (розведення курей, - «Главком»). Це великі потужні компанії, їм допомагати, певно що, не варто. По птиці ще підніматиму питання квот. На переговорах в Брюсселі ми гаряче дискутували з європейськими партнерами», - розповів міністр.

Він зазначив, що був би дуже задоволений, якби з України продавалася в Європу максимальна кількість курячого м’яса.

«Але європейці розуміють, що їхні підприємства не зовсім конкурентоздатні порівняно з нашими в контексті собівартості: якщо нашим ключовим компаніям відкрити ринок, місцевим виробникам там робити буде нічого. Та вони, окрім того, взяли собі на прапор такий аргумент: мовляв, ви говорите про підтримку галузі, а, насправді, чітко видно, що це преференції для певних компаній. Тим не менш, я буду відстоювати максимальне збільшення квот. І нехай це будуть навіть великі компанії, але це експортна виручка, робочі місця в Україні», - зазначив Кутовий.

Міністр зазначив, що при визначенні тих гравців, які матимуть право на державну підтримку, можливе обмеження по обороту. 

«У нас дискутуються різні позиції. На комітеті у Верховній Раді прозвучала базова до обговорення цифра - 50 мільйонів гривень реалізації. Якщо все буде правильно прописано (заборона за принципом консолідації), то лазівки не буде. Та й всі великі гравці публічні, вони всі подають фінансову звітність на біржі і не зможуть не «показувати» ці підприємства», - пояснив Кутовий.

За його словами в птахівництві немає малих і середніх підприємств.

«Їх немає, але хотілося б, щоб вони з’явились. Всі якісні умовно «померли». Хоча у нас були невеликі ферми. Для прикладу, на окрузі, по якому я обирався до парламенту (151 округ на Полтавщині, - «Главком»), був інкубатор, були невеличкі птахоферми, які, на жаль, зникли. Особливо ця ситуація стосується виробництва м’яса. По яйцю, оскільки ринок більш гнучкий, динамічний, і можна більш ефективно будувати бізнес, залишились малі і середні гравці», - підкреслив міністр.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: